Pesta porcină africană este o boală gravă, care afectează suinele, dar care poate afecta şi sănătatea oamenilor. Din cauza apariţiei de focare ale acestei boli în Ucraina şi Republica Moldova, Guvernul a luat astăzi o serie de măsuri care asigură prevenirea pătrunderii și răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul național.
Pesta porcina africana este o boala virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru animalele care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Printr-o Ordonanță de Urgență adoptată astăzi, Executivul a stabilit măsuri pentru prevenirea și detectarea imediată a pestei porcine africane, în vederea supravegherii pasive atât la porcii domestici, cât și la mistreți, întărirea și îmbunătățirea măsurilor de biosecuritate în fermele de porci, precum și intensificarea controalelor la punctele de intrare în România de la frontiera cu Ucraina și cu Republica Moldova, pentru a preîntâmpina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată din aceste țări. Începând cu luna ianuarie 2014, Uniunea Europeană se confruntă cu această boală transfrontalieră, extrem de gravă, a suinelor domestice şi sălbatice –pesta porcină africană (PPA) – boală foarte greu de eradicat dacă pătrunde într-un teritoriu şi care implică eforturi financiare şi de personal deosebite.
Controlul bolii implică cheltuieli mari, determinate de două aspecte: cele referitoare la combaterea răspândirii bolii și cele determinate de pierderile producătorilor cărora li se aplică restricţii la comerţul intracomunitar şi la export.
De asemenea, comisarul European Vytenis Andriukaitis a solicitat României să întreprindă acțiuni urgente și decisive în acest domeniu, astfel încât, în cazul apariției bolii, măsurile de control și combatere să fie prompte și eficiente. România a făcut eforturi, în anii anteriori, care au dus la eradicarea pestei porcine clasice, o maladie diferită de pesta porcină africană, dar care a afectat comerțul intracomunitar din acest sector.
În momentul de faţă, în România carnea de porc este principalul produs alimentar importat, pentru care, în 2016 au fost cheltuite peste 311 milioane de euro.