Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Capitală, a atras atenția incidenţa infecţiei cu virus hepatitic C a crescut, în ultimii zece ani, la 3,24% în 2003, la 5,3% în 2015. (…) Dacă nu se intervine în forță, putem asista la o dublare sau chiar triplare a numărului de cazuri până în 2030”.
Aproape 2.000 de bolnavi descoperiți într-un an
De anul trecut, a fost înființat, la Institutul „Matei Balș”, Registrul Hepatitelor Virale, în care figurează 35.000 de persoane care au fost testate, dintre care 1.928 sunt infectate cu virus hepatitic C. „Din fericire, genotipul pe care noi îl avem în circulaţie este de tipul 1B şi este sensibil la noile medicamente, așa că rata de răspuns la tratament este de aproape sută la sută. Dacă folosim această metodă terapeutică drept metodă de prevenire a răspândirii virusului hepatitic C în rândul populaţiei, este un lucru foarte bun, și chiar am putea scoate din circulație acest virus“, a subliniat prof. dr. Streinu-Cercel. Însă, partea proastă este că aceste tratamente sunt extrem de scumpe!
Transplantul de ficat costă în medie 70.000 de euro pentru un pacient, dar poate ajunge și la sute de mii de euro
„Trebuie să existe o strategie națională pentru controlul hepatitei. Un centru de transplant hepatic se face foarte greu. Centrul de transplant hepatic nu înseamnă numai operaţii, înseamnă bani, infrastructură, personal supercalificat, transfuzii, terapie intensivă. Apoi, numai operația costă 70.000 de euro. Sunt pacienți pentru care poate să coste sute de mii de euro”, a spus și prof. dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sfânta Maria“, din Bucureşti.