Traumatismele craniocerebrale (TCC), scleroza multiplă, neuropatiile periferice, boala Parkinson și Alzheimer sau accidentul vascular cerebral sunt boli neurologice care afectează anual, milioane de oameni din întreaga lume. Scleroza multiplă este una din cele mai invalidante boli ale adultului, iar majoritatea cazurilor de TCC sunt în rândul tinerilor
Cea de a XIV-a reuniune a Academiei Mondiale de Neurotraumatologie Interdisciplinară, care are loc până pe 7 iulie, la Eforie Nord, numără aproximativ 200 de participanți din 18 țări. Cercetători de top, personalități din mediul academic și universitar, medici specialiști și rezidenți din SUA, Japonia, China, Israel, Germania, Austria, Italia, Ungaria, Marea Britanie, Suedia, Spania, Iordania, Egipt, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam, Moldova și România vor aborda, la reuniune, cele mai complexe teme din neurologie ale momentului.
Coordonatorii evenimentului sunt prof.dr. Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, Centrul Medical „Sourasky”, prof. dr. Dafin Mureșanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațianu” din Cluj-Napoca, care este și președintele Societății de Neurologie din România și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității și prof. dr. Ovidiu Băjenaru, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
10.00 de cazuri de scleroză multiplă anual
Scleroza multiplă (SM) este o boală autoimună, a cărei cauză este încă neelucidată. Distrugerea mielinei la nivelul sistemului nervos, atât la nivel cerebral, cât și la nivelul măduvei spinării, fapt ce determină un tablou clinic foarte variat. Scleroza multiplă este a doua cauză de invaliditate în rândul adulților tineri, după traumatismele cranio-cerebrale. Scleroza multiplă afectează populația cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. În România avem aproximativ 10.000 de cazuri anual. Studiile ne arată că, la nivelul Uniunii Europene, numărul bolnavilor de SM – numită „boala cu o mie de fețe” pentru că e foarte greu de diagnosticat - s-a dublat în ultimii șase ani, ajungând la circa 600.000.
Tocmai de aceea, la reuniunea de la Eforie Nord, prof.dr. Dafin Mureșanu a vorbit despre necesitatea dezvoltării medicinei personalizate în tratarea bolilor neurologice, având în vedere multitudinea de simptome care pot apărea în scleroza multiplă.
Vorbind despre școala de neurologie românească, profesorul universitar clujean a spus că „este meritoriu pentru neurologia românească, și pentru medicină în general, că un astfel de eveniment care integrează abordarea atâtor patologii, atât din punct de vedere clinic, cât și din punct de perspectiva cercetării științifice medicale de vârf, a ajuns astăzi la cea de-a XI-a ediție și reunește și anul acesta specialiști de top din neurologia mondială”.
Neurologul a subliniat și că pacientul român se bucură de tratament identic cu cel din țările Uniunii Europene și are avantajul că are acces rapid la specialiști, România fiind printre țările fruntașe din acest punct de vedere.