Peste 40% dintre români de la sate nu au acte de proprietate pentru casele în care locuiesc. Riscurile în cazul în care locuinţele lor sunt afectate de inundaţii sau cutremure sunt mari, deoarece aceştia nu vor putea fi despăgubiţi.
Asigurarea locuinţelor în caz de inundatii, alunecari de teren sau cutremur este obligatorie, însă poliţele de asigurare pot fi încheiate şi în baza buletinului. Astfel, persoanele îşi pot asigura locuineţele, însă cum nu au acte de proprietate, nu pot fi despăgubiţi. În plus, aceştia nu pot primi înapoi nici banii daţi pe asigurare.
Un caz îl reprezintă comuna Gradinari din Olt, care în acest an a fost afectată de inundaţii şi furtuni violente. Primarul comunei recunoaşte că 40% dintre locuitori nu au acte de proprietate, scrie stirileprotv.ro.
O altă problemă în sistemul aigurărilor o reprezintă şi procedura care trebuie urmată în cazul în care o locuinţă este afectată de fenomente naturale. Astfel, în cazul unei alunecări de teren, proprietarul trebuie să contacteze poliţia, ISU ori Institutul de Geologie, pentru a constata dauna. Cum aceste instituţii nu sunt contactate, proprietarii nu pot fi despăgubiţi.