Încălzirea globală ar putea face ca 60% din zonele unde se cultivă cafea în Etiopia, ţara care a dat lumii cafeaua Arabica, să fie improprii pentru cultura arborelui de cafea până la finele acestui secol, arată un studiu publicat luni în revista ştiinţifică Nature Plants, transmite AFP.
În ultimii ani, temperatura medie în Etiopia a crescut cu aproximativ 1,5 grade Celsius. Potrivit autorilor studiului, cercetători de la gradina botanică de la Kew (Marea Britanie) şi specialişti de la Addis Abeba, dacă nu se ia nicio măsură "între 39 şi 59% din zonele de cultură actuale ar putea suferi modificări climatice destul de importante pentru a deveni improprii pentru cultura cafelei până la finele secolului", informează AFP, citată de Agerpres.
Etiopia este al cincilea producător mondial de cafea, după Brazilia, Vietnam, Columbia şi Indonezia. În plus producţia cafelei este coloana vertebrală a economiei Etiopiei, fiind responsabilă pentru un sfert din veniturile la export şi aproximativ 15 milioane de locuri de muncă.
În prezent aproximativ 80% din producţia de cafea a Etiopiei să provină din zonele forestiere care furnizează umbra necesară pentru creşterea sa. Cafeaua este cultivată în principal la altitudini cuprinse între 1.200 şi 2.200 de metri, iar temperatura ideală se situează între 18 şi 22 de grade Celsius.
Fermierii vor putea să evite distrugerea producţiei de cafea dacă încep să îşi mute fermele în zone mai înalte. Se estimează că aceste regiuni vor rămâne propice pentru producţia cafele timp de mai multe decenii, însă mutarea plantaţiilor în noile regiuni trebuie să înceapă imediat.
Autorii studiului au calculat că plantaţiile de cafea trebuie mutate în zonele mai înalte cu 32 de metri în fiecare an. Din fericire există posibilitatea migrării culturilor de cafea în zonele mai înalte. Chiar dacă o mare parte din cei 19.000 de kilometri pătraţi care sunt în prezenţi cultivaţi cu cafea vor devenii improprii pentru cultură, există o suprafaţă de teren de două ori mai mare pe care ar putea fi cultivată cafea.