Alarmă de seism în Focşani

Zeci de pompieri, poliţişti, cadre de la Ambulanţă, voluntari ai Crucii Roşii, jandarmi, au intrat în acţiune miercuri după-amiază, când a avut loc în cartierul Sud din Focşani un exerciţiu de alarmare publică pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor produse de un eventual cutremur

Scenariul a prevăzut că s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, care a afectat în mod deosebit municipiile Focşani, Adjud şi oraşele Panciu, Odobeşti şi Mărăşeşti.

În urma seismului au fost avariate la Focşani blocuri şi clădiri în proporţie de 50% iar un autoturism a fost avariat în urma unui accident rutier produs în zona hipermarketului.

De asemenea, 70 de persoane au fost surprinse sub dărâmături şi 10 răniţi au necesitat asistenţă medicală de urgenţă.

Tot acest "spectacol" s-a derulat sub privirile şefilor instituţiilor deconcentrate, ale primarului Decebal Bacinschi, consilierilor locali şi reprezentanţilor Consiliului Judeţean şi Prefecturii.

"Este un exerciţiu, dar sunt convins că în cazul unui seism real datele problemei se vor modifica. Ne-aţi demonstrat azi că toate instituţiile de pe raza municipiului Focşani sunt pregătite foarte bine pentru această situaţie. Cred că va mai trebui să lucrăm un pic cu copiii, să înţeleagă ce presupune un cutremur. Noi am mai avut cutremure de peste 7 grade în municipiul Focşani, nu am avut probleme deosebite datorită faptului că locuinţele au fost proiectate la gradul 9 de seismicitate, ele trebuie să reziste. După 1989 sunt clădiri unde s-a intervenit la structura de rezistenţă şi acele persoane care au făcut acest lucru ar trebui să ne aducă la cunoştinţă, pentru a găsi metode de a întări structura blocului, astfel încât să nu aibă de suferit", a spus primarul Decebal Bacinschi, preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea.