Riscul apariţiei cancerului de sân la o femeie care a alăptat cel puţin un an în timpul vieţii este mult mai mic decât la femeile care nu au alăptat, arată un studiu al cercetătorilor britanici, citat de BBC. Şansele ca femeile care au alăptat să facă acestă boală este cu 4,8% mai mic decât în cazul celorlalte femei.
Una din nouă femei sunt afectate de cancerul de sân, iar rezultatele acestei statistici ar putea fi reduse prin simpla alăptare. Acesta este şi motivul pentru care cercetătorii încearcă să demonstreze efectulele pozitive ale alăptării pentru sănătatea femeii.
Femeile care alăptează sunt ferite de obezitate, iar efectele pozitive se extind si asupra nou-născutului. Aceştia îşi dezvoltă sistemul imunitar, fiind mai puţin afectaţi de boli respiratorii sau viruşi.
În prezent, sunt foarte puţine femeile care cunosc importanţa alăptării. Deşi aproximativ trei sferturi dintre mămici iniţiează alăptarea imediat după naştere, mai puţin de 22% dintre acestea continuă să alăpteze până la şase luni.
Alăptarea micşorează nivelul hormonilor care cauzează cancer, reducând astfel riscul apariţiei bolii. Mai mult, în timp ce alăptează, femeile elimină celulele bolnave, fiind blocată răspândirea bolii.
"Vrem să răspândim ideea că alăptarea este una dintre metodele prin care femeile pot reduce riscul apariţiei cancerului de sân. Perioada recomandată de noi pentru alăptare este de şase luni", a declarat unul dintre cercetătorii care au lucrat la acest studiu, Rachel Thompson, citat de BBC.