Considerat "creierul" atentatelor de la 11 septembrie, chirurgul egiptean nu ar fi străin nici de lichidarea liderului al-Qaida, Osama bin Laden.
Ayman al-Zawahiri, ideologul reţelei teroriste al-Qaida, a fost, pentru multă vreme, principalul "locotenent" şi medicul personal al lui Osama bin Laden, ucis duminică de forţele speciale americane, în oraşul pakistanez Abbottabad.
Acum, Zawahiri este dat ca posibil succesor la conducerea al-Qaida al lui Bin Laden, cu care ar fi avut însă unele divergenţe.
Rivalitate în reţea
Potrivit cotidianului saudit "Al-Watan", Ayman al-Zawahiri şi egiptenii din al-Qaida au avut un rol important în uciderea lui Bin Laden.
"Egiptenii din al-Qaida, care conduc de facto reţeaua, au încercat să preia controlul al-Qaida din 2004, după ce Osama bin Laden s-a îmbolnăvit", scrie ziarul saudit.
Publicaţia susţine că aceştia l-au convins pe Bin Laden să părăsească zonele tribale pakistaneze din nord-vestul ţării, bastion al aliaţilor talibani, şi să se refugieze la Abbottabad, unde a fost ucis, duminică, de un comando american.
După revenirea din Iran a unuia dintre liderii reţelei, egipteanul Saif al-Adl, toamna trecută, compatrioţii săi din reţeaua teroristă au pus la cale lichidarea lui Bin Laden într-un mod discret, susţine "Al-Watan".
Concret, mesagerul pe care serviciile de informaţii americane îl filau şi care le-a permis să dea de urma lui Bin Laden lucra, de fapt, pentru Ayman al-Zawahiri, scriu jurnaliştii saudiţi. Este vorba despre un pakistanez care i-ar fi condus pe americani până la domiciliul lui Osama bin Laden din Abbottabad. Nu ar fi pentru prima oară când medicul egiptean se implică în organizarea unui asasinat.
Al-Zawahiri a fost încarcerat după asasinarea preşedintelui egiptean Anwar Sadat, pe 6 octombrie 1981. A stat după gratii până în 1984, când autorităţile egiptene au ajuns la concluzia că ar fi nevinovat şi l-au eliberat.
Atentate eşuate
Ayman al-Zawahiri nu a renunţat însă la obsesia sa: distrugerea regimului de la Cairo. Începând din 1993, el a coordonat o serie de atacuri la adresa unor oficiali egipteni de rang înalt, între care ministrul de interne Hassan al-Alfi şi, ulterior, premierul Atef Sedki, reaminteşte cotidianul francez "Le Monde".
În 1995, Al-Zawahiri şi islamiştii din Jihadul Islamic au încercat să îl ucidă pe preşedintele Hosni Mubarak în timpul vizitei sale la Addis-Abeba, capitala Etiopiei, însă toate aceste tentative de asasinat au eşuat.
În vârstă de 60 de ani, Ayman al-Zawahiri a fost văzut pentru ultima dată acum patru luni în munţii Pakistanului. Se presupune că el se deplasează în permanenţă între Pakistan, Yemen şi Somalia.
În interiorul al- Qaida există şi voci care susţin că acesta nu ar trebui ales succesor al lui Osama bin Laden şi insistă asupra desemnării unui lider mai tânăr. O soluţie ar putea fi Anwar al-Awlaki, născut în 1971. 1984 este anul punerii în libertate a lui Ayman al-Zawahiri, care a declanşat apoi o serie de atentate la adresa oficialilor egipteni, printre cei vizaţi numărându-se premierul şi preşedintele
FINALUL UNEI EPOCI
Osama, fără popularitate în rândul tinerilor
Absenţa notabilă a unor reacţii pe străzile arabe după lichidarea fizică a lui Osama bin Laden arată că fondatorul reţelei al-Qaida şi-a pierdut popularitatea în rândul tinerilor, care au ales calea contestării populare, comentează mai mulţi analişti citaţi de France Presse.
"Moartea lui Bin Laden nu are o mare însemnătate pentru lumea arabă, în contextul revoluţiilor care se produc şi care au adus noi conducători pe teren", consideră analistul egiptean Diaa Rachwane, specialist în mişcări islamiste.
"Lumea arabă s-a îndepărtat de multă vreme de al-Qaida şi a ales calea revoltelor populare", a apreciat, la rândul său, analistul pakistanez Salman Sheikh.