"Europa şi China nu au nevoie de un război comercial", a declarat Comisarul European pentru Comerţ, Karel De Gucht, în încercarea de a calma tensiunile din ultimele luni dintre statul comunist şi Uniunea Europeană.
China este acuzată de mai mult timp de companiile europene că practică preţuri de dumping, în principal pentru produse tehnologice, că nu respectă legislaţia privind drepturile de proprietate intelectuală sau industrială sau că statul acordă subvenţii mascate către firme.
Cu câteva luni în urmă, mai multe companii au acuzat China că vinde la preţ de dumping panouri solare în Europa, iar la Comisia Europeană este în curs o investigaţie care are în vedere companiile de telefonie Huawei Technologies şi ZTE, bănuite că ar practica preţuri de dumping sau că ar primi subvenţii ilegale.
"Nu ne vom da la o parte de la ceea ce avem de făcut", a declarat De Gucht, citat de Reuters. "Dar nu suntem interesaţi să escaladăm tensiunile. Cred că şi chinezii realizează că această problemă trebuie păstrată în limitele normale", a completat comisarul. SUA joacă mult mai dur Tonul împăciuitor al Comisiei Europene referitor la practicile comerciale ale firmelor chinezeşti contrastează cu cel al Statelor Unite, acolo unde un raport al Congresului a recomandat companiilor americane să nu mai facă afaceri cu Huawei şi ZTE, suspectate că ar putea fi folosite de Guvernul de la Beijing pentru a spiona şi a destabiliza sistemele de comunicaţii ale SUA.
De asemenea, americanii au introdus deja taxe vamale pentru panourile solare chinezeşti, după ce preţul acestora a scăzut rapid, în timp ce în UE încă se discută pe acest subiect.
Comisarul european a argumentat că UE nu poate aplica aceeaşi metodă ca Statele Unite sau Japonia, neavând interese geopolitice comune cu statul chinez. Pe de altă parte, De Gucht este de părere că în felul acesta poate fi purtat un dialog mai raţional cu China, bazat strict pe problemele comerciale. Deocamdată, pare să fi rămas doar cu speranţa.