Al-Quaida critica Hamas

Numarul doi in ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a criticat aspru miscarea Hamas, acuzand-o ca "se supune" israelienilor, potrivit unei inregistrari audio difuzata duminica de Al-Jazeera, relateaza AFP.

"Astazi conducerea Hamas le-a dat israelienilor mare parte a Palestinei. Hamasul s-a alaturat curentului de dezonoare si supunere a lui Anual al-Sadat", a spus Zawahiri, referindu-se la fostul presedinte egiptean asasinat in 1981 dupa ce a semnat un tratat de pace cu israelienii, in 1979.

"Conducerea Hamas a vandut totul pentru a i se permite sa pastreze fraiele guvernului. Dar care guvern? Un guvern care nici macar nu are dreptul de a intra sau iesi din teritoriile palestiniene sau de a se deplasa in teritorii in lipsa unei autorizatii din partea Israelului", a adaugat el, referindu-se la restrictiile de circulatie impuse membrilor guvernului.

Nu este prima data cand Zawahiri critica aspru miscarea Hamas. Intr-o inregistrare video difuzata la 20 decembrie de Al-Jazeera, el a criticat organizarea alegerilor din teritorii, castigate de Hamas in ianuarie 2006, practica denuntata de islamistii radicali.

"Doar jihadul si nu alegerile pot elibera Palestina", a spus el atunci. De asemenea, Zawahiri a criticat atitudinea Hamas, fara sa numeasca miscarea, pentru ca a recunoscut autoritatea liderului palestinian Mahmud Abbas.

"Acceptarea legitimitatii lui Abbas, omul americanilor in Palestina, si mandatarea Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, care recunoaste Israelul, pentru a negocia cu israelienii este o prapastie care va duce la eliminarea jihadului si la recunoasterea Israelului", a spus Zawahiri.

Difuzarea noii inregistrari coincide cu intrevederea de duminica dintre liderul palestinian si premierul israelian Ehud Olmert.

Divergentele continua sa existe intre Israel si Autoritatea Palestiniana asupra formarii unui guvern de uniune in teritorii, care ar reuni Fatah si Hamas, considerat de Israel o organizatie terorista.

Israelul a avertizat deja ca va boicota un astfel de guvern, care in opinia sa nu ar indeplini conditiile Cvartetului pentru Orientul Mijlociu: recunoasterea Israelului si a acordurilor din trecut, precum si renuntarea la violenta.