Această informaţie este analizată de specialişti din mediile de intelligence, confirmaţi deja de un raport lansat recent de Institute for the Study of War and American Enterprise Institute.
Noua aripă Al - Qaeda se află în competiţie cu partenerii săi din Statul Islamic şi vor să se relanseze prin această nouă campanie de acţiuni teroriste. Este practic vorba de o nouă generaţie de jihadişti aflaţi în ofensiva generalizată, fiind la fel de puternică ca şi Statul Islamic. Conform datelor şi analizei strategice a momentului Frontul Jabhat Al-Nusra, ramura siriană a Al-Qaieda, este considerată o ameninţare mai mare pentru SUA, pe termen lung, decât ISIS.
Analiza experţilor occidentali în securitate şi intelligence lasă să se întrevadă că ISIS şi Al -Nusra ar putea ameninţa economia globală. De asemenea, gruparea caută ca mai ales prin astfel de atentate organizate pe teritoriul Siriei, să profite de pe urma războiului sirian pentru a se întări, depunând toate eforturile pentru sabotarea strategiei de soluţionare a conflictului din Siria.
Frontul Al -Nusra are cel mai mare număr de luptători în Siria dupa ISIS. Ei s-au format iniţial în Irak participand la diferite operaţiuni teroriste şi de tip armat în sensul clasic al conceptului. Al-Nusra are aceleaşi capacităţi potenţiale ca şi ISIS, ce sunt diferite sub raport operaţional, însă ea poate constitui o bază de operaţiuni pentru alte structuri ale Al-Qaida, în lupta comună împotriva coaliţiei Occidentale.
În Siria este vorba despre 35.000 de luptători jihadişti implicaţi, formaţi din extremişti aparţinând deopotrivă mişcărilor etnico-religioase atât ale suniţilor cât şi ale siiţilor, dar care reprezintă secte ce nu mai deţin acea omogenitate etnico-identitară tradiţională, multe dintre ele fiind apărute pe fondul războiului din Iraq şi Afganistan, iar recent, al celui din Siria.
Toate aceste acţiuni teroriste contra obiectivelor simbolice, precum cel de distrugere a mausoleului sciit, reprezintă în acest sens acte extremiste de diversiune şi provocare menite să producă dezbinare şi conflict, miza fiind amplificarea insecurităţii generale în favoarea ascensiunii Statului Islamic.
Trebuie reamintit faptul că ISIS nu înseamnă altceva decât iniţialele organizaţiei “Islamic State of Iraq & Siria". În opinia analiştilor de la publicaţia de geopolitică şi de apărare a valorilor vestice, The Daily Journalist, din SUA, nu are importanţă dacă o anumită acţiune aparţine Al-Qaida sau ISIS, deoarece principalele organizaţii teroriste au fuzionat cu ISIS acţionând diferit, însă sub aceeaşi comandă. Acest fapt a fost confirmat chiar de către organizaţia Statul Islamic care a şi emis un comunicat în acest sens la sfârşitul anului trecut fără a intra în prea multe detalii.
Este clar că se doreşte ca în perioada anunţatei reuniuni de la Geneva, destabilizarea mediului de securitate din Siria şi sabotarea negocierilor de pace inclusiv cele privind mult discutata soluţie politică. Acest atentat este un semnal negativ serios, însă nu trebuie dramatizat, el producându-se în zona oraşului Alepo, care se ştie că în general este supusă unor confruntări majore de foarte multă vreme, fiind un centru disputat între opoziţie reprezentată de rebeli şi forţele guvernamentale ale regimului Assad.
Sunt toate indiciile unui atentat marca Al-Qaeda, Statul Islamic neavând capacitatea operaţională de a genera atât de multe victime fără concursul Al Qaeda, care abia aşteaptă căderea ,,pelerinei" de deasupra jihadului total organizat de ISIS. “Faptul că intervenţiile Coaliţiei Internaţionale Occidentale în Siria încep să îşi arate ineficienţa, se datorează acţiunilor tot mai evident contrabalansante ale Rusiei care recent a trimis 30 de avioane de luptă, sisteme şi lansatoare de rachete S400 şi SA22 la Latakia, punct considerat strategic în Siria, cu intenţia de a sprijini regimul Bashar -Al -Assad. Este necesar ca în strategia de Apărare a SUA privind ameninţarea ISIS, Frontul Al -Nusra să se regăsească ca să poată fi identificată conceptual şi neutralizată cu mijloacele operative specific”, a declarat Sebastian Sârbu, doctor docent în securitate şi apărare.