Al Gross, inventatorul pagerului avea origini românești. Inginerul născut în Canada a făcut istorie în serviciile secrete americane.
Pagerul era o realitate la începutul anilor 90 în România. Evident, îl aveau cei cu profesiuni liberale mai ales, precum medicii, avocații, ori forțele de ordine. Asta pentru că deja telefonia cu fir era insuficientă iar oamenii trebuiau să fie găsiți și când nu erau acasă.
Telefonia mobilă apăruse în Occident la începutul anilor 70, dar în țările est-europene a ajuns mai târziu, mai exact, în a doua jumătate a anilor 90.
Al Gross - născut în Ontario, crescut la Cleveland. Înrolarea în OSS
Se știu puține despre viața lui Al Gross. Numele complet ar fi fost Al Irving Gross. După nume, părea evreu ardelean, de origine română (Gross e maghiarizarea lui Grosu, nume românesc). Cum Ardealul era în Austro-Ungaria înainte de 1918, mulți evrei ardeleni, mulți români ardeleni au ales Canda. Al Gross a văzut lumina zilei la 22 februarie 1918, la Toronto, Ontario, Canada.
Familia sa nu a stat prea mult la Toronto, micul Irving Al Gross copilărind în centrul industrial din Cleveland, Ohio, Statele Unite ale Americii. Aici, a început să fie fascinat de radio. Prima oară, în 1927, la 9 ani, a făcut o excursie pe lacul Erie cu un vapor cu aburi și zbaturi. A fost fascinat de instalația radio, prin care, fără fir, se auzeau sunete și un operator comunica cu țărmul. Micul Al a fost și el lăsat să coomunice. Dragostea de radio l-a cuprins.
Al Gross a ales să studieze pe cont propriu. În 1934, la 16 ani, deja avea propria sa licență de radio-amator. Pivinița casei părintești devenise baza sa de transmisie-recepție. Așa se face că atunci când colonelul William „Wild Bill” Donovan (general mai târziu), fondatorul Office of Strategic Services (OSS) a lansat apeluri la recrutare, el s-a oferit. A lucrat în domeniul echipamentelor de comunicații pe bombardiere, avioane de vânătoare, nave miilitare.
Al Gross - inventatorul walkie-talkie și al pagerului
Deja până în 1941, Al Gross construise primul walkie-talkie, adică o stație de emisie recepție. Transmisiunile fără fir codate și necodate vor face gloria celui de Al Doilea Război Mondial. Deja Gross lucra de adolescent la ceea ce va fi mai târziu, centrul universitar, tehnic al Universității din Cleveland, Ohio.
Al Gross nu s-a oprit aici. A realizat că putea face mai mult. Ce ar fi fost dacă s-ar fi putut transmite mesaje scurte la distanțe lungi când destinatarul nu are telefon la îndemână? Așa a apărut pagerul, al cărui an de naștere a fost 1949. De la început, el visa să fie folosit de medici, ca să fie mai ușor chemați la urgențe.
Invvenția sa nu a fost însă prea bine primită atunci. Medicii visau să joace golf după amiezele libere, deci firmele de echipamente medicale au respins oferta de a se trece la fabricația de serie. Intuind amploarea telefoniei mobile, Al Gross a încercat să convigă Bell Telephone să investească în ideile sale, dar nu a avut succes.
Regretele unui inventator de geniu
Al Gross avea să spună că se născuse cu 35 ani mai devreme. A mai spus că dacă el ar fi fost luat în seamă la vremea lui, azi nimeni n-ar fi auzit de Bill Gates, de exemplu. Al Gross s-a stins din viață la 21 decembrie 2000, în Sun City Arizona. Aici lucra ca un specialist în tehnologii de nișă: comunicații wireless, microunde și alte dispozitive minune.
Sursa foto: Arhivă