Al doilea serviciu, cu bune si rele

Daca veniturile pe care le obtii nu iti ajung, poti opta pentru un al doilea job, insa trebuie sa fii constient ca s-ar putea sa ai mai multi bani, dar mai putin timp...

La 21 de ani, Iuliana Angelica Uta (din Targoviste) a ales sa aiba doua slujbe, motivul fiind cel financiar. Lucreaza in Ploiesti, la o multinationala, insa castigul si-l completeaza cu suma obtinuta din vanzarea produselor cosmetice ale unei firme pentru care este reprezentant.

Si Ana-Maria Bodan, o tanara bucuresteanca in varsta de 21 de ani, are doua slujbe - vanzatoare si agent de asigurari auto, carora le face fata cu succes. De altfel, fetele s-au orientat, ca majoritatea celor care au un al doilea job, catre o slujba ce nu presupune un program fix. De aceea, spun ele, nu este chiar atat de obositor sa ai doua servicii. Ana-Maria reuseste chiar sa le imbine: „Intreb si cumparatorii de la magazin daca nu vor sa-si faca asigurare auto”, explica ea.

Specialistii in resurse umane subliniaza ca motivatia alegerii unui al doilea job nu este totdeauna financiara. „Ar putea fi vorba de ambitii personale, de dorinta de a-ti depasi limitele, de nevoia de recunoastere din partea celor din jur”, explica Mihaela Scarlat, consultant al Advice Human Resources. „Poate sa fie vorba si despre dorinta de a face si altceva, de a invata ceva nou sau de a-si „pune un hobby la treaba”„, spune si Maria Alexandra Focsa, senior consultant al HR-Romania.

Reusita vine destul de greu

In Romania, estimeaza Cristina Fedorovici, senior consultant al Advice Human Resources, circa 900.000 de persoane au doua joburi, majoritatea din Capitala. Daca vrei sa te numeri printre ei, trebuie sa ai, obligatoriu, cateva calitati. Altfel, nu vei face fata. „Trebuie sa stii sa-ti gestionezi corect timpul, sa ai rezistenta la efort, sa fii o persoana dinamica. Totodata, sunt necesare supletea in gandire si un comportament pliabil, in functie de cultura organizatiei din care faci parte”, explica Mihaela Scarlat.

O alta cerinta obligatorie, atrag atentia expertii in resurse umane, este toleranta la frustrarile survenite din cauza sacrificiilor facute. Pentru ca, atunci cand ai doua joburi, s-ar putea sa nu mai ai timp liber, sa-ti neglijezi familia sau, mai grav, chiar propria persoana...  „Nu este deloc usor, mai ales pentru cei cu copii. Timpul liber este mult redus”, atentioneaza Maria Alexandra Focsa. De aceea, recomanda specialistii, este bine sa cantaresti foarte bine avantajele si dezavantajele unui second-job inainte de a-l accepta.

AVANTAJE

> Vei avea mai multi bani > Te vei putea specializa in ceva nou > Vei avea o varianta in cazul in care vrei sa renunti la primul job > Vei putea lucra unde iti place, prin transformarea unui hobby intr-o slujba > Vei fi mult mai activ > Cercul tau de cunostinte se va mari considerabil

DEZAVANTAJE

> Nu vei mai avea timp pentru intruniri familiale > Te vei intalni mai rar cu prietenii > S-ar putea sa te neglijezi pe tine > Va trebui sa faci fata stresului de la ambele joburi > Te vei putea imbolnavi mai repede > Va fi mai dificil sa iti iei concediu de la ambele joburi, in acelasi timp