Ajutor pentru pensionari. În ce condiții primești ajutorul de deces
- Cristina Vladu
- 24 martie 2017, 00:00
În situația unui eveniment nefericit care poate interveni în viața noastră, statul român acordă pensionarilor sau aparținătorilor acestora un ajutor de înmormântare, dacă persoana trecută în neființă a fost asigurat / pensionar, dar și dacă nu a avut acest statut. Suma, însă, este diferită, în funcție de caz
În cazul decesului unui asigurat sau pensionar, poate intra în posesia ajutorului financiar de la stat soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile de înmormântare, dacă nu a existat o solicitare anterioară din partea celor de mai sus.
În schimb, în situația decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul financiar îl primesc doar aceștia. Legea definește „membrul de familie” ca fiind soţul/soţia asiguratului/pensionarului, copiii proprii, adoptaţi, aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani, părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Numai o persoană poate ridica ajutorul
Valoarea ajutorului de deces este, totodată, diferită în funcție de caz. Astfel, în prima situație, suma este de 2.681 de lei, iar în a doua, este de 1.341 de lei. Este important de știut că numai o singură persoană poate ridica acest ajutor pentru un decedat, iar suma va fi plătită în termen de 24 de ore de la solicitare.
Ce acte îți trebuie ca să ridici ajutorul de deces
Ca să îți poți ridica drepturile, trebuie să completezi o cerere- tip privind solicitarea drepturilor de asigurări sociale, pe care o găsești la Casele de Pensii teritoriale sau sectoriale. Totodată, îți mai sunt necesare certificatul de deces - în original şi copie, actul tău de identitate, actele tale de stare civilă, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator.