Ajutor judiciar din partea statului pentru salariați. În ce condiții se obține

Sursa: Dreamstime.com

În cazul unui conflict de muncă, angajații pot beneficia de un ajutor judiciar din partea statului. El este cerut atunci când este vorba despre o concediere sau o neînțelegere cu angajatorul și colegii.

Salariații pot cere, în cazul unui conflict de muncă, un ajutor judiciar din partea statului, în sensul că pot solicita asistență juridică gratuită din partea unui avocat din oficiu. Ea se oferă, în special, pentru concediere.

În această speță, instanța a reținut că, potrivit articolului 6 lit. a) din OUG nr. 51/2008 se poate solicita și acorda ajutor public judiciar, sub forma plății onorariului, pentru „asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării prin avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori unui interes legitim în justiție, pentru prevenirea unui litigiu sau pentru soluționarea acestuia”.

Salariații care își acționează în instanță angajatorul sau cei care au fost concediați și consideră că această concediere a fost nelegală, pot cere un ajutor judiciar.

OUG 51/2008 prevede că beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu lunar, pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 de lei, caz în care ajutorul se avansează în întregime de către stat.

Când se oferă ajutorul judiciar

Cea de a doua situație de acordare a acestui drept este cea în care venitul se situează sub nivelul de 600 de lei pe lună, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, iar în această situație salariații, cei care au acționat în instanță angajatorul, pot beneficia de un sprijin de până la 50% din contravaloarea serviciilor juridice.

Instanța va lua în considerare și cazurile în care angajații sunt concediați și lăsați fără o sursă de venit. Este adevărat că nivelul minim prevăzut, de 300 de lei, respectiv 600 de lei se raportează la ultimele două luni, însă această solicitare va fi analizată de la caz la caz.

Statul oferă acest ajutor și în cazul unui conflict de muncă ce nu vizează o concediere, mai exact atunci când salariul pe care îl încasează nu asigură cel puțin 300 sau 600 de lei pentru fiecare membru al familiei, potrivit avocatnet.ro.