După ce a rămas fără bani, Agricultura a găsit soluţia salvatoare pentru crescătorii de animale: banii UE.
Crescătorii de porci din România vor primi în premieră în acest an ajutorul pentru bunăstarea animalelor din fonduri europene, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), şi nu din bugetul Ministerului Agriculturii.
Ministerul a apelat la această măsură deoarece bu ge tul de stat nu ar fi putut susţine o astfel de alocare, potrivit unui comunicat al instituţiei. Măsura nu vizează însă şi sectorul avicol, care nu a primit încă aprobarea de la Comisia Europeană. Crescătorii de păsări speră totuşi ca problema să fie rezolvată cât mai repede, astfel încât aceştia să fie incluşi în schema de ajutor cel mai probabil în jurul datei de 15 octombrie, după cum afirmă Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări (UCPR).
Cine poate primi bani
Ministerul Agriculturii a lansat, începând cu data de 16 iulie, sesiunea de primire a cererilor de ajutor pentru Măsura 215 "Plăţi privind bunăstarea animalelor" - pentru sectorul porcine - din cadrul PNDR. Beneficiarii măsurii sunt exploataţiile comerciale din sectorul de creştere a porcinelor autorizate sanitar veterinar şi exploataţiile comerciale de tip A (n.r. - exploataţii de tip gospodăresc care vând animale) specifice sectorului de creştere a porcinelor. Măsura este finanţată prin Axa 2 a PNDR 2007-2013, care beneficiază de o alocare financiară pentru întreaga perioadă de 154,8 milioane de euro.
Anul trecut, crescătorii de porci au primit un ajutor pentru bunăstare de circa 320 milioane de lei, afirmă Tudor Stanca, director executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc, în timp ce în acest an au fost alocate deja circa 235 milioane de lei, sumă la care se vor adăuga fondurile ce vor veni prin intermediul PNDR.
În ce priveşte sectorul avicol, acesta a beneficiat în 2011 de un ajutor pentru bunăstare de peste 300 milioane de lei, conform datelor UCPR.
"Perspectivele nu sunt foarte bune nici pentru România, nici pentru UE."
TUDOR STANCA, director executiv Patronatul Român al Cărnii de Porc
CITIŢI ŞI:
- Crescătorii de oi şi capre îşi pot cere subvenţiile până pe 18 mai