Testări gratuite miercuri și joi. Spitalul Militar din Capitală vine în ajutorul celor care au probleme cu tensiunea arterială, o afecțiune foarte frecventă și supărătoare, care, după cum, spun medicii, trebuie monitorizată continuu.
Medicii militari din cadrul Spitalului Militar din București vor efectua testări gratuite pentru monitorizarea tensiunii arteriale şi promovare a monitorizării corecte şi constante.
Campania se desfășoară miercuri şi joi în ambulatoriul integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" în cadrul campaniei de informare şi educare medicală "Iubeşte-ţi inima!". Potrivit paginii de Facebook a unităţii medicale, campania se desfășoară cu prilejul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale (17 mai) între orele 8,00-13,00.
Concret, persoanele interesate vor beneficia de testări gratuite ale tensiunii arteriale, de EKG şi de consultaţii, însoţite de recomandări privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei diete echilibrate.
Ce pericole îi pândește pe cei care au tensiune oscilantă sau prea mare!
Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, deoarece este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, mai ales la pacienţii hipertensivi netrataţi sau necontrolaţi terapeutic.
Statisticile mondiale arată că 1 din 3 adulţi suferă de hipertensiune arterială, 1 din 3 adulţi nu ştie că suferă de această boală şi 1 din 3 pacienţi hipertensivi are TA > 140 mmHg, adică este necontrolat terapeutic.
La nivel mondial hipertensiunea arterială rămâne principala cauză de deces. Un mare procent de pacienţi cu HTA rămân necontrolaţi deşi iau medicamente antihipertensive.
40% dintre pacienţii hipertensivi sunt trataţi cu două medicamente antihipertensive şi 60% dintre ei rămân necontrolaţi deşi iau tratamentul în mod corect, motiv pentru care cei mai mulţi dintre ei necesită asocierea a 3 medicamente.
În România registrul SEPHAR II 2012, care a studiat caracteristicile populaţiei hipertensive din Romania, a demonstrat că în pofida tratamentului cu minimum 2 medicamente antihipertensive la peste 72% dintre hipertensivi, controlul HTA este eficient la un sfert din această populaţie.
Ghidul American de management al pacienţilor hipertensivi publicat în 2017 (ACC/AHA) defineşte TA normală <120/80 mmHg, TA normal înaltă -120-129/80 mm/Hg, HTA std. I – 130-139/80-89 mmHg, HTA std. II >140/90 mmHg, criza hipertensivă 180 mmHg (TA sistolică) şi >120 (TA diastolică).
Recomandări de instruire pentru monitorizarea TA la domiciliu:
- TA se va măsura de câteva ori pe săptămână, cu solicitare de consult medical dacă jurnalul relevă modificări semnificative.
- Sunt de preferat tensiometre cu manson pentru braţ si antebraţ.
- De evitat consumul de alcool/ băuturi energizante şi fumat cu 30 min. înaintea măsurătorii.
- Pacientul va sta anterior măsurătorii 5 min. în repaus. Va masura tensiunea arterială, apoi se va lăsa manşeta timp de un minut pe loc şi se reia măsuratoarea de încă 2 ori, apoi se face media; se face jurnal de monitorizare a tensiunii unde se notează valorile tensionale şi momentul zilei cand s-a facut măsuratoarea.