Ajută-ţi primul copil să-l accepte pe al doilea!

Fă-l să înţeleagă că dragostea ta faţă de el va rămâne aceeaşi, indiferent dacă va mai avea un frăţior sau zece.

Psihologii le recomandă părinţilor să fie atenţi la felul în care se comportă cu primul copil, pentru ca acesta să-l accepte şi să-l iubească pe cel mic. Trebuie să-l pregăteşti din timp de venirea pe lume a bebeluşului. „Primul copil nu trebuie să fie uimit de faptul că mama a venit acasă cu un frăţior mai mic şi că acesta îi captează acum întreaga atenţie“, spune psihoterapeutul Anda Păcurar.

Oricum, reacţiile de gelozie vor exista întotdeauna, deoarece întâiul născut se va simţi detronat. Lui îi va fi destul de greu să înţeleagă faptul că va trebui să împartă de acum încolo totul cu frăţiorul lui. Este necesar ca părinţii să fie alături de el şi să nu-l certe. „Până acum, el a fost cel care a beneficiat de atenţia exclusivă a părinţilor şi, dintr-o dată, totul se va schimba“, explică Anda Păcurar.

Specialiştii spun că o metodă foarte bună de acomodare este să-i cumperi o păpuşă. „Aceasta va juca rolul bebeluşului. Dacă noul născut este fată, păpuşa poate fi hrănită, iar dacă este băiat, poate fi plimbat cu maşinuţa. Aşa o să înţeleagă mult mai uşor cum trebuie să se comporte în viitor“, spune psihologul Mirela Zivari. Experţii mai recomandă să nu schimbi camera, patul şi jucăriile primului copil, pentru că el se va simţi foarte rău dacă lucrurile lui vor fi date altcuiva. „De asemenea, nu trebuie trimis în vizite la bunici sau la alte rude în prima parte a apariţiei bebeluşului“, subliniază psihologul Mirela Zivari.

Este bine să se simtă util

Un alt lucru extrem de benefic ar fi să-l implici în treburile casei şi în creş- terea bebeluşului, dar trebuie să ai mare grijă să nu-l supraresponsabilizezi. „Poţi să-i ceri ajutorul atunci când îi faci baie mezinului şi apoi să-i mulţumeşti“, mai spune psihologul Cristiana Bacalu.

El trebuie să se simtă util în familie şi să nu aibă niciun moment sentimentul că este izolat. „Dacă el va simţi că este valoros şi îl vei trata ca pe un adult, nu se va mai considera neglijat şi nici nu va mai avea un comportament nedorit. Totodată, nu uita să-l încurajezi în tot ceea ce face“, spune Anda Păcurar.

Ca să simtă că este iubit şi că nimic nu s-a schimbat odată cu venirea pe lume a frăţiorului, este recomandat să petreci în fiecare zi măcar 20 de minute doar cu el. „În afară de acest lucru, este bine ca tatăl să încerce să stea mai mult timp cu el decât o făcea înainte, pentru a suplini lipsa mamei“, spune Mirela Zivari.

RECOMANDĂRI

Nu-l face baby-sitter!

> Nu-i cere mereu să aibă grijă de mezin. > Nu-l pune să se joace cu cel mic, dacă atunci se uită la „desene“. > Nu-i spune „tu trebuie să te joci cu el“. Îi poţi spune „eşti mai mare şi poţi să-I înveţi şi pe el ceea ce tu ştii deja“. > Nu-l certa dacă nu face un lucru aşa cum trebuie. Totuşi, este un copil.

Surse: Psihologii Mirela Zivari şi Cristiana Bacalu şi psihoterapeutul Anda Păcurar.