AIE: Cererea de energie a Chinei va creşte cu 75% până în 2035

Cererea globală de energie primară va creşte cu 36 de procente până în 2035, echivalentul unei creşteri anuale de 1,2%, iar China va consuma 22% din aceste resurse, adică cu 75% mai mult decât în prezent, estimează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Astfel, în următorii 25 de ani, cererea globală de energie va continua să crească, stimulată de apetitul energetic al Chinei, care în 2009 a devansat SUA, devenind cel mai mare consumator mondial de energie. În anul 2035, gigantul asiatic va fi responsabil pentru 22% din cererea globală de energie, comparativ cu 17% în prezent, din cauza unei creşteri a consumului de 75%, potrivit unui raport anual al AIE, dat astăzi publicităţii, transmite Agerpres, care citează AFP.

În ciuda utilizării tot mai intense a energiei regenerabile, resursele fosile (petrol, cărbune, gaze naturale) ar urma să rămână predominante şi în 2035.

"Gazul natural ar putea cunoaşte o vârstă de aur foarte curând", a apreciat economistul şef al IEA, Fatih Birol. Astfel, consumul mondial de gaze naturale ar urma să crească cu 44% faţă de nivelul din 2008.

Cererea mondială de petrol va creşte cu 18%, stimulată de China şi nevoile de carburanţi pentru transporturi. În acest context, AIE se aşteaptă ca preţul petrolului să ajungă la 113 dolari în anul 2035, de la aproximativ 87 de dolari în prezent. Petrolul, înlocuit cu energia nucleară şi regenerabile Pe de altă parte, ponderea petrolului în cererea globală de energie ar urma să scadă de la 33 la 28%, în special în beneficiul energiei nucleare (a cărei pondere ar urma să crească de la şase la opt procente) şi a energiilor regenerabile (a căror pondere ar urma să se dubleze, de la 7 la 14 procente).

De asemenea, IEA a făcut un apel pentru eliminarea subvenţiilor acordate combustibililor fosili, estimând că în 2009 aceste subvenţii s-au ridicat la 312 miliarde de dolari, în timp ce sprijinul acordat energiilor regenerabile s-a ridicat la 57 miliarde de dolari. Eliminarea subvenţiilor până în 2020 ar reduce cererea mondială de energie cu cinci procente şi emisiile de dioxid de carbon cu aproape şase procente.