Vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de protecție împotriva bolilor copilăriri, afirmă specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății. În fiecare an, 2-3 milioane de oameni mor din cauza difteriei, a tetanosului, tusei convulsive sau rujeolei.
Vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de protecție împotriva bolilor copilăriri, afirmă specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății. În fiecare an, 2-3 milioane de oameni mor din cauza difteriei, a tetanosului, tusei convulsive sau rujeolei. O statistică OMS arată că, în 2014, 86% din copiii din întreaga lume (115 milioane) au fost vaccinați împotriva difteriei-tetanosului-tusei convulsive (DTP3), boli care pot provoca invaliditate sau pot fi fatale. Potrivit aceleiași surse, în 2014, 129 de țări au ajuns la aproape 90% grad de acoperire cu vaccinul DTP3. Într-un top al gradului de acoperire cu vaccin, după DTP3 urmează vaccinul împotriva poliomielitei cu 86% grad de acoperire, vaccinul împotriva rujeolei cu 85% și împotriva hepatitei B cu 82%.
Cea mai mică acoperire este cea împotriva rotavirusurilor (cele mai frecvente cauze de boli diareice la copiii mici) – 19%, fiind introdus în 74 de țări.
Vaccinul împotriva Haemophilus influenzae tip b (Hib) care provoacă meningita și pneumonia a fost întrodus până acum în 192 de țări, acoperirea globală fiind estimată la 56%. Vaccinul împotriva HPV care provoacă cancerul de col uterin a fost introdus până acum în 63 de țări. Vaccinul împotriva rujeolei, o boală extrem de contagioasă cauzată de un virus care provoacă febră mare și erupție cutanată și, în cazuri extreme, orbire, encefalită și chiar deces a fost introdus până acum în 154 de țări, ca parte a imunizării de rutină. 121 de țări își vaccinează copiii împotriva oreionului și alte 117 împotriva bolilor pneumococice. Vaccinul împotriva febrei galbene – o boală acută hemoragică transmisă prin intermediul țânțarilor – a fost introdus în 34 din 44 de țări și teritorii de risc pentru această boală, în principal din Africa și cele două Americi.