Schimb de case pentru cea mai ieftină vacanţă

Cine nu dispune de bani de vacanţă poate să călătorească către orice destinaţie cu condiţia să găsească un turist din lumea largă care vrea să-şi petreacă vacanţa în România.

Mulţi dintre noi am văzut filmul "The Holiday" cu Cameron Diaz şi Jude Law şi ne-a surâs ideea centrală a filmului, adică schimbul de locuinţă cu un necunoscut dornic să-şi petreacă o vacanţă în casa altcuiva.

Deşi românii nu sunt încă obişnuiţi cu acest concept, "home exchange" (schimbul de case) are adepţi pe toate continentele. Cum funcţionează? Alegi o destinaţie, găseşti pe cineva interesat să-şi petreacă câteva zile în localitatea unde ai casa şi stabiliţi împreună perioada în care veţi locui unul în casa celuilalt.

În funcţie de cât sunteţi dispuşi amândoi să vă faceţi şederea cât mai plăcută, îl lăsaţi pe celălalt să beneficieze de facilităţile dumneavoastră (maşină, bicicletă, laptop, abonament la club etc). La mica înţelegere, sunt cazuri în care vă puneţi la dispoziţie apartamentul, iar celălalt vă oferă la schimb yachtul.

La un simplu search pe Google, veţi descoperi o multitudine de site-uri specializate pe schimbul de locuinţe în scop turistic. Anual, sute de mii de turişti apelează la acest concept pentru petrecerea concediului. Veţi constata că cei mai mulţi dintre cei care sunt ataşaţi de o astfel de vacanţă sunt oameni educaţi, precum profesori, manageri, antreprenori, doctori, avocaţii etc. Conceptul este popular şi în rândul pensionarilor.

Care sunt primii paşi în home - exchange

În primul rând, alegeţi-vă destinaţia! Gândiţi-vă unde vreţi să petreceţi o săptămână, unde ieşiţi mai ieftin cu biletele de avion pentru că este singurul cost pe care-l veţi avea. Verificaţi apoi disponibilitatea proprietăţilor în perioada dumneavoastră de concediu. În funcţie de aceste lucruri, site-urile de specialitate vă vor prezenta lista proprietăţilor. Este esenţial ca proprietarii apartamentelor din oraşul în care vreţi să călătoriţi să dorească să petreacă câteva zile în România. Odată ce-ai decis unde vrei să mergi, trebuie să-ţi faci conturi la site-urile specializate.

Urmăreşte site-urile de specialitate

Printre acestea amintim exchangehome.com, homeexchange.com, 1sthomeexchange.com etc. Ulterior, pentru a avea acces la serviciu, veţi plăti o taxă anuală care diferă de la portal la portal. Suma este de aproximativ 50-100 de dolari pe an, de obicei primindu-se bonus încă 12 luni gratuite. Există şi posibilitatea de a le accesa gratuit, însă numărul de schimburi pe an sunt limitate.

Pe site-urile de specialitate există deja români care îşi oferă casa la schimb. Cei mai mulţi sunt din Bucureşti, însă sunt persoane şi din judeţul Braşov, Buzău, Cluj, Prahova etc. Proprietarii români sunt, cel mai adesea, profesori, antreprenori, ingineri, economişti. Pentru o parte dintre aceştia (exclus cei din Bucureşti), casele de schimb reprezintă o a doua reşedinţă.