Ai nevoie de un boiler electric? Cum să-l alegi corect

Ești în căutarea unui boiler electric pentru casa sau apartamentul tău? Deși este varianta mult mai ieftină de obținere a apei calde, prin comparație cu centrala sau pompele de căldura, boilerul electric poate pune probleme în momentul în care nu știi cum să-l alegi în mod corect. Însă, pentru a ști la ce criterii trebuie să fii atent, este important mai întâi să știi cum funcționează un boiler.

Ce este un boiler?

Boilerul este un recipient de acumulare a apei calde. Aceste este izolat termic și echipat cu un sistem de încălzire pentru a menține temperatura apei constantă. Boilerul funcționează prin arderea de combustibil, prin curent electric sau agent termic (apa fierbinte sau abur). Indiferent de locul în care este amplasat, boilerul va asigura în permanență apa caldă în locuința.

Boilerul electric

Dintre toate tipurile de boilere disponibile pe piață, boilerul electric este cel mai utilizat atât în mediul rural, cât și în cel urban.

Un boiler electric este un dispozitiv util pentru randamentul bun la încălzire, dar și pentru persoanele care au nevoie de cantități reduse de apă caldă. Nu sunt însă indicate celor cu familii numeroase în care consumul de apă caldă este unul mare, deoarece sistemul nu va avea timpul necesar pentru a încălzi apa.

Singurul dezavantaj al boilerelor este faptul că oferă doar o anumită cantitate de apă caldă. Aceste dispozitive sunt utilizare în prezent în special în zonele rurale unde nu există acces la rețeaua de gaze.

Cum funcționează un boiler electric?

Procesul de funcționare al unui boiler electric este foarte simplu. Apa rece intră în boilerul electric prin partea de jos. Cu ajutorul termostatului, aparatul măsoară temperatura apei și pornește când este necesar să o încălzească. Când apa ajunge la temperatura dorită, se oprește alimentarea cu electricitate.

Apa caldă curge spre robinet prin partea de sus a boilerului și, în același timp, o cantitate egală de apă rece intră în acesta, scazând temperatura, iar procesul se reia.

În momentul în care este folosită o cantitate mare de apă, de exemplu la duș, boilerul poate să nu mai dea randament, deoarece timpul de încălzire al apei nu este suficient.

Cum alegi un boiler electric și la ce trebuie să fii atent

Când alegi un boiler electric trebuie să fii atent și să te informezi suficient. Pe piață există o gamă largă de boilere electrice, iar acestea diferă prin caracteristici tehnice, dar și prin dimensiuni. Iată câteva criterii la care trebuie să fii atent!

  1. Capacitatea de încălzire. Capacitatea de încălzire a boilerului este mică, medie sau extinsă. Acest lucru se referă la cantitatea de apă caldă pe care aparatul o poate oferi într-o singură sesiune de funcționare. Pentru cei care consumă cantități mari de apă la duș, de exemplu, este indicat un boiler cu o capacitate de peste 80-200 de litri.

Boilerul electric trebuie să fie conectat constant la o sursă de energie pentru a putea menține temperatura apei.

În cazul în care în zonă sunt frecvente fluctuații de curent sau aparatul este deconectat constant de la curent, este indicat să se achiziționeze un boiler cu o capacitate mica, de 30-50 de litri, deoarece perioada de încălzire a apei este mult mai mică.

  1. Indicatorii de performanță. În cazul unui boiler electric, indicatorii de performanță sunt dați de putere și presiune. Puterea de funcționare este menționată în watti (W). Cu cât îți dorești ca apa din boiler să fie încălzită mai rapid, cu atât numărul de watti trebuie să fie mai mare.

Un boiler de capacitate mare are minim 1500 de watti și poate ajunge chiar și la 200 de watti.

Pe de alta parte, presiunea de funcționare este cea care trimite apa cât mai departe de boiler. În funcție de dimensiunile casei și de distanța de la boiler până la chiuvetă sau cadă diferă și presiunea de care ai nevoie. Dacă boilerul este depozitat în baie și folosit doar pentru aceasta încăpere, nu are nevoie de o presiune mare. În schimb, dacă acesta este folosit pentru întreaga locuință, iar distanța dintre baie și bucătărie este mare, este important ca boilerul să aibă o presiune cât mai mare pentru a permite circulația apei. În caz contrar, apa nu va ajunge în locul dorit.

Indicatorul de măsură al presiunii este barul sau pascalul (în unele cazuri kilopascali sau megapascali). Aceștia trebuie sa fie cât mai mari.

  1. Functionalitatea. Functionalitatea constă în modul în care poate fi reglat și setat boilerul. Toate modelele de boilere au un termostat cu ajutorul căruia se reglează temperatura apei. Este important ca acesta să poată fi reglat manual astfel încât să poți regla temperatura la nivelul dorit și să poți schimba această temperatura cand dorești.