Ahmed Jaber, jurnalist arab: "Moartea lui bin Laden reprezintă anularea unor pretexte"

Ahmed Jaber, jurnalist arab: "Moartea lui bin Laden reprezintă anularea unor pretexte"

Jurnalistul Ahmed Jaber, fost luptător în Organizaţia de Eliberare a Palestinei, este convins că moartea lui Osama bin Laden dă deja încredere naţiunilor arabe pentru a continua revoltele pentru impunerea democraţiei în ţările lor, pe de o parte, iar de cealaltă, îl ajută pe Barak Obama să îşi împlinească proiectul la care făcea referire în timpul alegerilor, şi anume, schimbarea statutului SUA din "jandarmul lumii" într-un partener activ al tuturor ţărilor, pentru pace şi binele tuturor naţiunilor.

evz.ro: Ce înseamnă, la nivel mondial, moartea lui bin Laden? Ahmed Jaber: Moartea luI Osama bin Laden este, în fond, un examen foarte important pentru noi toţi, pentru SUA şi administraţia americană condusă de Barak Obama. Un examen pentru a anula pretextele invocate de extremism şi de o parte şi de alta.

Deci moartea lui înseamnă în primul rând dispariţia unor pretexte? De ani de zile CIA şi administraţia americană spuneau că Osama bin Laden a fost localizat în zona unde a şi fost ucis. Întrebarea care se pune e de ce s-a intervenit abia acum? Răspunsul e clar, cred. În opinia mea, în timpul administraţiei sale, George Bush Jr. a avut nevoie de pretexte pentru a afirma ideea lui că combaterea terorismului nu poate fi făcută decât prin forţă. Actualmente avem un proiect asumat de preşedintele american, Barak Obama, care vrea relaxarea relaţiilor internaţionale. Ideea actuală spune clar: "punct ochit, punct lovit". Adică se intervine punctual unde este o problemă. Dacă avem probleme cu Osama bin Laden, le tranşăm cu el şi asta nu înseamnă că avem probleme cu întreaga lume islamică sau cu Islamul.

"Dă încredere în continuarea revoltelor"

Cum afectează acest eveniment lumea arabă? Moartea lui bin Laden dă încredere în continuarea revoltelor care au început în Tunisia, Egipt şi care au continuat în Siria, Yemen şi care, probabil, au să ajungă în toate celelate ţări arabe. E o etapă legată de proiectul lui Obama, lansat la alegeri, bazat pe asocierea între naţiuni pentru pace şi un trai bun. Obama doreşte în primul rând să pună punct războiului pentru că acesta a costat SUA foarte mult şi, nu în ultimul rând, vrea crearea unui stat palestinian în Orientul Mijlociu, şi relaxarea relaţiilor internaţionale.

Ne putem aştepta la reacţii sângeroase ale teroriştilor? Nu cred că vor fi reacţii puternice din partea adepţilor lui Osama. Poate doar unele, de mică amploare. Când pui punct pe o linie începi de la alta, iar în acest caz s-a pus punct. "Al-Qaida nu va mai putea avea pretextele"

Va fi acum mai multă pace în lume? Targetul american este eliminarea punctelor fierbinţi din lume, de exemplu Afganistan, unde ar trebui organizate alegeri democratice şi rezolvarea adevăratelor problemelor de acolo, economice şi sociale. Cred că administraţia actuală se află într-un examen: să rezolve problema palestiniană, să rezolve problemele reale din Afganistan, politice şi economice, dar şi pe cele din Irak, eliminând pretextele folosite atâta timp de Osama bin Laden. Mai cred că al-Qaida nu va mai putea avea pretextele pentru a continua ca extremistă. Ce va urma după acest moment? Extremismul nu trebuie să mai existe. Important este să avem curaj să spunem acest lucru, cu toţii, tot timpul. Iar acum e un moment în care putem începe. Războaiele din Afganistan şi Irak ne-au costat foarte mulţi bani, inclusiv pe noi, românii, care am ajuns să suportăm costul războiului prin preţurile majorate chiar la alimentele de bază. Ideea esenţială este că în secolul XXI nu putem fi împotriva Israelului sau Iudaismului, în general, la fel cum nu putem fi împotriva Islamului sau islamismului în general. CITEŞTE AICI CUM A FOST UCIS OSAMA BIN LADEN

Ne puteți urmări și pe Google News