România va primi aproape 22 de miliarde de euro, mai exact 21,6 miliarde euro în total, pentru măsurile din domeniul agriculturii, prin Politica Agricolă Comună.
Parlamentul European a votat noul pachet de politici pentru agricultură (Politica Agricolă Comună 2023-2027), în valoare totală de 386,6 miliarde de euro. Banii vor fi repartizați pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Din această sumă, de 386 de miliarde de euro, țara noastră va beneficia de un total de 22 de miliarde de euro. Aceste fonduri au fost stabilite prin votul parlamentarilor europeni, al începutul acestei săptămâni.
Potrivit spuselor europarlamentarului Rareș Bogdan (PNL) s-a declarat mulțumit de alocarea financiară repartizată țării noastre. El a precizat că o altă veste bună este legată de introducerea „condiționalității sociale”. Acest lucru permite lucrători din agricultură să beneficieze de condiții mult mai bune de muncă, atunci când merg în alte state.
„În linii mari suntem mulțumiți, deoarece subvențiile vor crește, gradual, până la a fi echivalente cu cele din restul statelor membre. Esența PAC este că se dorește a fi o politică mai ecologică, dar are componentă de echitate extrem de importantă. S-a introdus ceea ce se numește condiționalitate socială, ceea ce oferă tuturor muncitorilor în agricultură, inclusiv celor sezonieri, garanții în privința condițiilor de cazare, de muncă, privind salariul minim și accesul la asistență medicală”, a declarat Rareș Bogdan.
Unde se duc cele mai multe fonduri
Europarlamentarul PNL a precizat că din suma totală ce va reveni României, cea mai consistentă parte a fost alocată pentru plăți directe în agricultură. Este vorba despre 14 miliarde de euro bani care vor fi repartizați prin Fondul European de Garantare. Rareș Bogdan a precizat că 10% din plățile directe vor fi făcute către fermele mici și mijlocii.
„În afară de cele 14 miliarde pe Pilonul I, alte 7 miliarde sunt destinate dezvoltării rurale, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, 692 de milioane de euro provin din NextGenerationEU, pachetul de redresare post-Covid pentru perioada 2021-2022, iar în privința convergenței, vorbim de echivalarea subvenției la hectar cu cea din restul statelor, respectiv de la 170 la 195 de euro pentru 2019/2020, până la 215 euro la hectar în anul 2027”, a mai spus Rareș Bogdan.