Agricultură printre vestigii romane

Localnicii din comuna hunedoreană Sarmizegetusa îşi cultivă legumele şi cerealele într-unul dintre cele mai importante situri arheologice.

Au pământurile moştenite de când se ştiu chiar pe locul unde în urmă cu aproape patru decenii au fost descoperite edificiile de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Dar dacă nimeni nu îi împiedică, îşi cultivă în continuare ceapa şi cartofii printre vestigiile romane. Este vorba de câţiva localnici din comuna hunedoreană Sarmizegetusa care deţin terenurile ce constituie situl arheologic. Renunţă la terenuri dacă vor fi despăgubiţi Astfel, vizitatorii care ajung la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa - capitala Daciei romane, au marea surpriză ca, pe lângă urmele Forului Coloniei, amfiteatrul şi necropola antică, să vadă şi parcele cultivate cu legume şi cereale. Oamenii spun că ar renunţa la pământurile pe care le au chiar în sit, cu condiţia să fie despăgubiţi.

„Acum cultivăm ceapă şi am pregătit terenul. Este frumos afară şi am profitat de aceste zile libere“, ne-au declarat două localnice care au o parcelă de teren chiar în situl arheologic. Oamenii susţin că ei au pământurile moştenite din strămoşi, de dinainte ca arheologii să descopere vestigiile romane. „Noi lucrăm pământurile acestea de când ne ştim. Sunt ale noastre. Ştim că aici este sit arheologic, iar unii dintre noi sunt de acord să renunţe la ele, dar să fim despăgubiţi pentru asta. Până acum nimeni nu ne-a făcut nicio ofertă“, afirmă un localnic.

Viorica Albulescu, angajat al sitului, ne spune că este păcat că ministerul de resort nu a găsit fonduri pentru a-i despăgubi pe localnici. „În sezon vine multă lume, avem şi un ghid care merge cu grupurile interesate de istorie, iar pentru copii el are şi un coif roman. Unii sunt interesaţi, dar mulţi spun că au venit să vadă şi ei pietrele astea vechi. Păcat că localnicii au fost împroprietă riţi, iar în sit cultivă ceapă şi cartofi. Nu unde sunt chiar săpăturile, dar în imediata apropiere. Era vorba ca Ministerul Culturii să aloce fonduri pentru a-i despăgubi pe oameni, pentru că localnicii au zis că renunţă la aceste pământuri dacă le sunt cumpărate“, spune Viorica Albulescu.

Prefectul de Hunedoara, Dan Aurel Pricăjan, ne-a declarat că va solicita direcţ iilor de specialitate o situaţie şi va verifica ce s-a întâmplat la Sarmizegetusa. „Voi lua legătura cu reprezentanţii Fondului Funciar şi ai Direcţiei Culturii să vedem ce s-a întâmplat la Sarmizegetusa. Nu ştiu despre ce este vorba acolo, îmi este greu să cunosc toate suprafeţele de teren, dar mă voi documenta. Vreau să ştiu pe ce suprafaţă se întinde situl şi care este situaţ ia privind împroprietărirea localnicilor chiar în situl arheologic“, ne-a declarat Pricăjan. Vestigii lăsate în paragină Situl Sarmizegetusa Ulpia Traiana este vizitat anual de sute de turişti, însă nu toţi cei care trec pe aici sunt încântaţi de modul în care sunt conservate edificii precum Templul Zeiţei Nemesis, Templul lui Liber Pater, Atelierul de Sticlărie sau Sediul Procuratorului Financiar. Gheorghe Delureanu, preot la Spitalul Judeţean Slatina, venit zilele trecute în vizită la Sarmizegetusa, este de părere că situl este lăsat la voia întâmplării. „

Ce este aici, acum, lasă de dorit. Vorbesc de organizare. Amfiteatrul ar trebui, după părerea mea, adus cât de cât la forma de atunci. De 4-5 ori pe an s-ar putea face aici serbă ri frumoase. Am fost aici şi acum 30 de ani, iar atunci nişte studenţi şi copii făceau săpături. După 30 de ani, mă doare să văd că nu s-a mai făcut nimic şi totul este lăsat în paragină“, ne-a declarat preotul Gheorghe Delureanu. ISTORIE

Capitala Daciei romane Complexul Ulpia Traiana Sarmizegetusa se află la 17 kilometri de localitatea Haţeg şi a fost capitala Daciei romane şi reşedinţa celor mai importante instituţii şi a înalţilor funcţionari imperiali. Istoricii şi arheologii susţin că aşezarea a fost întemeiată în 107 d.H. din porunca Împăratului Traian, denumirea completă fiind de Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Din epoca romană se păstrează, la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, vestigiile amfiteatrului gladiatorilor, ale forumului şi bazilicii, precum şi ale multor temple.