O cameră cu termoviziune arată cum "respiră" blocurile neizolate şi câtă energie este risipită.
Imaginile surprinse de o cameră cu termoviziune (care redă vizual radiaţiile în infraroşu ale corpurilor şi obiectelor din jur) sunt cea mai clară demonstraţie a pierderilor de căldură la blocurile neizolate. Când peretele apare colorat în albastru, înseamnă că suprafaţa este rece, deci pierderile din interiorul apartamentului sunt minime. Când pe cameră apare culoarea roşu intens, înseamnă că suprafaţa respectivă radiază căldură, deci pierderile de energie sunt mari.
Mozaicul de culori roşu-albastru a fost surprins pe suprafaţa a două blocuri cu zece etaje din Pantelimon. O scară era complet modernizată, cu termosistem, o altă scară nu era izolată deloc, iar într-un alt caz doar unele apartamente aveau sistem izolator. Experimentul a avut loc la ora 23.00, la o temperatură exterioară de -3 grade Celsius.
Diferenţă de 7 grade Celsius
Prima fotografie încadrează două scări de bloc, una izolată complet, cealaltă neizolată. Imaginea arată clar diferenţele: partea colorată în albastru arată că energia este conservată în interiorul clădirii şi că nu sunt pierderi. Partea cealaltă, neizolată, este colorată în roşu-aprins, deci blocul are pierderi şi radiază căldura la exterior. Camera cu termoviziune redă automat temperatura de la suprafaţa pereţilor în ambele cazuri: 4 grade Celsius la scara neizolată (căldura din calorifere se pierde în exterior) şi -1 grad la scara izolată (căldura nu se pierde).
"Pe zona neizolată se elimină un flux de căldură de aproximativ 153 W/mp. La suprafaţa termoizolată, pierderea este de aproximativ 43 W/mp", a explicat dr. ing. Ioan Mateescu, specialist colaborator la Haintz Consulting. Concluzia: gigacaloriile plătite de locatari se "evaporă" în exterior.
Şi totuşi diferenţele de facturi între cei cu izolaţie şi cei fără termosistem nu sunt atât de mari, adică proporţionale cu diferenţa de energie risipită. "Facturile sunt un pic mai mici, însă nu cu foarte mult", a spus administratorul Gabriela Mariescu.
Am adunat facturile la încălzire pe luna ianuarie din scara C, cu termoizolaţie, şi cele de la vecini, scara B, care nu au încă termosistem. Cele 40 de apartamente din scara C au de plătit în total 4.975 de lei, adică o medie de 124 de lei pe apartament, iar locatarii de la B au de plătit o factură de 5.600 de lei, adică 140 de fiecare. Asta înseamnă o diferenţă de circa 10%. De ce doar atât? Explicaţia vine de la un specialist.
"Fără dubii, 50% din căldura din locuinţă se pierde în exterior la blocurile neizolate. Însă şi cei care au termosistem trebuie să deschidă geamurile să aerisească şi atunci preiei aer rece, de -15 grade, şil încălzeşti la 18 de grade. Ca să faci diferenţa de vecinul fără izolaţie, ar trebui să ţii apartamentul închis", a explicat prof. Mateescu.
Marile avantaje ale termosistemului rămân confortul termic, dispariţia senzaţiei de perete rece precum şi a igrasiei sau a mucegaiului în casă.