Agentul negru

Agentul negru

În "Duşmanul duşmanului meu", Kevin Macdonald, regizorul documentarului de Oscar "One Day in September" şi al peliculei "Ultimul Rege al Scoţiei", reface istoria atroce şi contradictorie a lui Klaus Barbie.

Klaus Barbie rămâne una dintre cele mai întunecate figuri ale secolului XX. 10.000 de evrei au fost arestaţi şi trimişi, din ordinele sale, în lagărele morţii, pe vremea când acesta era unul dintre cei mai fervenţi nazişti şi şef ai Gestapoului. Nu a pierit odată cu acesta, iar vinovăţ ia lui a fost pusă apoi sub tăcere de către Serviciile Secrete Americane, aflate în plin Război Rece.

„Măcelarul din Lyon“

La doar 20 de ani, Klaus Barbie a intrat în rândurile tineretului hitlerist. În 1940 a participat la invadarea Olandei de către armata germană, prilej pentru tânărul Barbie să dea proba cruzimii sale, cu uciderea a 200 de evrei. Aceasta a fost doar repetiţia generală pentru măcelul ordonat în perioada franceză (1942-1944). După invadarea sudului Franţei, Barbie a devenit reprezentantul Gestapoului în Lyon, fiind însărcinat cu represiunea „delictelor politice“. Excesul de zel care îl caracteriza i-a adus renumele care îl urmăreşte şi după moarte: „Măcelarul din Lyon“. Una dintre „prăzile“ lui de război a fost Jean Moulin, fondatorul Consiliului Naţional al Rezistenţei (CNR), a cărui misiune era unificarea mişcărilor de rezistenţă din Franţa.

Trafic de arme şi de influenţă

Klaus Barbie a beneficiat de protecţ ia americanilor în schimbul operaţ iunilor sale, ca agent specializat în lupta anticomunistă. Anii 1951-1983 i-a petrecut în Bolivia, tot sub protecţie americană. Destinaţia a fost aleasă pentru a-l pune la adăpost de cererile de extrădare emise de Franţa, întrucât „Măcelarul din Lyon“ era chemat să depună mărturie în procesul lui Réné Hardy, aflat sub acuzare de a-l fi trădat pe Jean Moulin. În Bolivia, fostul nazist, cu o identitate nouă - Klaus Altmann, a constituit o reţea influentă, alcătuită din foşti generali germani cu funcţiicheie în structurile boliviene. Nu s-a limitat doar la jocuri din culisele politicii, ci a pus pe picioare şi o organizaţ ie de trafic de arme, în sprijinul militarilor de extremă dreapta.

„Războiul s-a terminat“

Când în octombrie 1982, comuniş tii au preluat puterea în Bolivia, situaţia lui Barbie a devenit critică. Un an mai târziu, a fost expulzat din Bolivia, la cererea Tribunalului din Lyon, unde s-a derulat procesul intentat pentru „crime împotriva umanităţii“. La întrebarea care i s-a adresat în ziua verdictului, „Aveţi ceva de spus în apărarea dumneavoastră?“, Klaus Barbie a răspuns senin: „Era război, iar războiul s-a terminat“. A fost condamnat la închisoare pe viaţă. Sfârşitul a survenit în perioada recluziunii, la 25 septembrie 1991, când avea 78 de ani.

Documentarul lui Kevin Macdonald conţine declaraţii ale lui Barbie, interviuri cu victimele sale, mărturii ale familiei, imagini de arhivă din timpul procesului şi nu numai, constituindu- se într-o combinaţie perfectă dintre un manual de istorie şi cel mai bun thriller politic. Filmul este lansat în cinematografe pe 3 octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News