Senatul a votat noua Lege ANI

Senatul a adoptat astăzi, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI.

Senatorii au dat un vot asupra raportului întocmit de Comisia juridică, cererea PDL de a se discuta pe articole fiind respinsă, relatează Mediafax. Senatorii PSD, PNL şi UDMR au solicitat ca votul la cererea de reexaminare a Legii ANI să se facă pe raportul comisiei juridice, în timp ce senatorii PDL şi ministrul Cătălin Predoiu au pledat pentru o dezbatere pe articole a raportului. Cruce pe controlul averilor demnitarilor În ciuda avertismentelor ambasadorilor SUA, Marii Britanii, Olandei şi Germaniei, senatorii din Comisia juridică au pus cruce controlului averilor demnitarilor. Lăsată în moarte clinică de Curtea Constituţională şi deconectată de la aparate de Senat, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) n-a reuşit să fie resuscitată nici după intervenţia preşedintelui Băsescu ori a Camerei Deputaţilor.

Senatorii din Comisiile juridică şi pentru drepturile omului au respins ieri aproape în totalitate obiecţiile şefului statului din cererea de reexaminare a noii legi ANI, fără a discuta măcar forma adoptată de Camera Deputaţilor, prima sesizată în acest caz.

Deoarece legea a trecut astăzi de plenul Senatului, ea nu mai poate fi întoarsă de la promulgare şi va consfinţi practic rolul decorativ al Agenţiei. Comisiile de cercetare a averilor rămân desfiinţate, ANI nu poate sesiza decât Parchetul sau ANAF, iar verificările după încheierea mandatului demnitarilor nu pot fi făcute decât în termen de un an. De asemenea, averile şi interesele rămân la secret.

Gyorgy Frunda a făcut jocurile din nou

Cu UDMR-istul Gyorgy Frunda conducând ostilităţile, senatorilor din cele două comisii nu le-au trebuit mai mult de câteva zeci de minute să taie toate pârghiile legale ale Agenţiei în privinţa controlului averilor demnitarilor.

Mai mult, prezenţa la dezbateri a reprezentanţilor ambasadelor SUA, Marii Britanii şi Olandei, ţări care, alături de Germania, au criticat evoluţia de la Bucureşti în cazul ANI, n-a avut niciun efect.

"Încălzirea" s-a făcut cu limitarea la un an, în loc de trei, a perioadei de verificare a averilor după încetarea mandatului demnitarilor. "E un stimulent pentru ca ANI să-şi facă treaba", şi-a convins Frunda colegii.

Spiritele s-au încins când s-a ajuns la Comisiile de cercetare a averilor, de pe lângă Curţile de Apel. Din start Gyorgy Frunda a invocat "forma jurisdicţională specială" desfiinţată de Curtea Constituţională în cazul ANI.

"N-o să devin fan Băsescu, dar în legislaţia noastră sunt şi alte organisme administrative cu autoritate jurisdicţională", a intervenit preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă. "Ce împiedică ANI să sesizeze celelalte instituţii. Trebuie să mai instituim una?", a sărit colegul său de partid, Ioan Chelaru.

Intervenţia secretarului general al ANI, Horia Georgescu, care a reclamat că tăierea legii va face imposibilă îndeplinirea angajamentelor faţă de UE, l-a scos din sărite pe Gyorgy Frunda.

"Îmi pare rău pentru dumneavoastră că înainte de a fi om n-aţi fost domnişor", i-a aruncat peste masă Frunda lui Georgescu, după care a dat drumul votului care a decis că nu vor exista comisiile de cercetare a averilor.

Decizia i-a făcut pe reprezentanţii ANI să părăsească sala, urmaţi la scurt timp de cei ai ambasadelor. "Limitarea investigaţiilor la un an după încetarea mandatului demnitarului e un stimulent pentru ANI să-şi facă treaba. A avut patru ani de zile la dispoziţie pentru a verifica averile. E un drept al cetăţeanului de a nu sta în dubiu." GYORGY FRUNDA, senator UDMR

PROCEDURĂ

Modificările deputaţilor, ignorate total

Dacă au fost de acord să facă declaraţii de avere şi candidaţii la locale, senatorii n-au mai fost la fel de receptivi când a venit vorba despre declararea afacerilor cu statul, pe care preşedintele Traian Băsescu o ceruse în solicitarea de reexaminare, iar deputaţii o introduseseră în lege.

De altfel, senatorii n-au luat deloc în considerare forma reexaminată de colegii lor de la Cameră, tot la sugestia lui Gyorgy Frunda, care a susţinut că astfel s-ar desfiinţa instituţia reexaminării.

"După opinia mea, ar fi trebuit discutat şi textul de la Cameră, cel puţin în cazul câtorva puncte", a apreciat PSD-istul Toni Greblă, care i-a atras atenţia lui Frunda, fără succes însă, că nu se pot ignora deciziile deputaţilor.

În această linie, senatorii din cele două comisii şi-au lăsat la secret averile, nefiind de acord să fie publice adresele imobilelor pe care le deţin şi nici valoarea obiectelor de artă sau a bijuteriilor.