Agent de poliţie înjunghiat de un amic al comisarului-şef

Un dosar de ultraj în care un poliţist clujean chemat să aplaneze un conflict a fost victima unui cetăţean sirian, prieten cu şeful agentului, tărăgănează de peste un an.

Un poliţist din Cluj chemat să aplaneze un conflict a fost înjunghiat, dar şeful lui direct a încercat să treacă incidentul sub tăcere. Întrucât poliţistul a insistat să i se facă dreptate, a fost trimis la un control psihiatric. Vinovatul e liber, iar un comisar-şef implicat în acest caz s-a pensionat la scurt timp după izbucnirea scandalului şi încasează o pensie de 3.600 de lei.

În mod normal, evoluţia acestui caz ar fi trebuit să ducă la demiterea celor implicaţi, de la şefii de poliţie până la procurorii care au făcut ancheta. În realitate, poliţiştii se tem să vorbească deschis despre ce li se întâmplă.

Comisarul-şef şterge urmele

Incidentul a avut loc pe data de 22 iulie 2009, când agentul de poliţie Vasile Legian Sever a fost trimis de dispeceratul Poliţiei Cluj-Napoca să aplaneze un conflict izbucnit cu ocazia punerii în executare a unei decizii a justiţiei. Administratorul firmei executate, Khairat Chikhess, cetăţean sirian, era recalcitrant şi ameninţa pe toată lumea.

"După aplanarea conflictului, Khairat Chikhess a intrat într-o încăpere a imobilului de unde a revenit cu un cuţit şi s-a năpustit asupra numitul Sorin Vamoş. Am intervenit, strigând să lase cuţitul, prinzându-l pe Khairat Chikhess de încheietura mâinii stângi. Cu mâna dreaptă am încercat să-i desfac palma, să lase cuţitul din mână, dar acesta îşi mişca mâna din încheietură, continuu, ca să scape, tăindu-mă de mai multe cu vârful cuţitului la încheietura mâini stângi", explică agentul Legian.

La faţa locului a fost chemat încă un echipaj de poliţie. A venit şi comandantul Secţiei 1 de Poliţie, comisarul-şef Liviu Crişan, un apropiat al lui Khairat Chikhess.

Dosarul de ultraj nu a fost înregistrat

În prima fază, comisarul Crişan a expediat de la faţa locului echipajul sosit în întărire, după care a luat cuţitul folosit de Khairat Chikhess şi l-a şters de sânge, apoi l-a aruncat.

"După ce a vorbit cu subinspector de poliţie Groza şi cu Khairat Chikhess, comisarul-şef Crişan a venit la mine şi la colegul meu şi ne-a spus că acesta din urmă nu a vrut să mă taie cu cuţitul şi că nu este ultraj. La secţie am întocmit împreună cu colegul meu un proces-verbal în legătură cu cele întâmplate", spu ne agentul Legian.

"Acel proces-verbal nu a fost înregistrat, iar la buletinul de eve nimente a apărut doar că s-a tulburat liniştea publică. În schimb, comisarul Crişan, la un instructaj cu agenţii de poliţie, a comentat că cetăţeanul sirian a fost nevoit să se apere şi de aceea m-a tăiat de mai multe ori, din greşeală. Noi, ca poliţişti, n-am fi avut ce căuta pe proprietatea privată a acestuia deoarece la faţa locului avea loc un litigiu comercial, aşa că am fi picat ca fraierii. Dar dacă l-aş fi lăsat pe sirian să atace cu cuţitul pe numitul Vamoş şi nu aş fi intervenit aş fi fost scos vinovat cu siguranţă", mai spune Legian.

Incidentul a fost confirmat şi de executorul judecătoresc care era la faţa locului. "Am dat decla raţii la dosar şi tot ce spune omul este adevărat", a precizat executorul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

După câteva zile de la incident, agentul Legian a depus pe numele lui Khairat Chikhess o plângere penală pentru ultraj, care nu a fost soluţionată nici azi de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

De altfel, procurorul Luminiţa Boca a declarat că dosarul nu a fost finalizat, deşi au trecut mai bine de un an şi şase luni de la incident, şi că doar procurorul de caz e în măsură să stabilească de ce probe are nevoie pentru a încheia dosarul precum şi de cât timp.

EPILOG

Agentului i s-a luat pistolul

  • Pensionare. Agentul Legian a depus un memoriu la Ministerul de Interne împotriva comisarului-şef Liviu Crişan. Cercetarea disciplinară care a rezultat s-a închis rapid, întrucât comisarul-şef s-a pensionat la o săptămână de la demararea procedurii. Nu a putut fi contactat pentru declaraţii.
  • "Treaba justiţiei". Şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, a declarat că nu mai are ce să-i facă fostului şef al Secţiei 1 de Poliţie: "A plecat în pensie şi noi, disciplinar, nu am mai avut ce să-i facem. De acum, e doar treaba justiţiei".
  • La munca de jos. În schimb, agentul Legian s-a trezit "nebun" peste noapte. I s-a interzis să mai poarte pistol şi să facă muncă de teren. A fost trecut la munca de birou "din considerente personale", pe motiv că ar avea un copil bolnav.
  • La spitalul de nebuni. "Din 20 septembrie 2009 am fost obligat să intru în asistenţă psihologică pe o perioadă de şase luni, care s-a prelungit la un an şi şase luni. În data de 20 mai 2010, comisarul-şef Ursu de la Serviciul Personal m-a trimis să mă internez la psihiatrie, la Spitalul Militar. Am adus un document medical cum că sunt apt medical, dar în data de 18 noiembrie 2010 am fost din nou trimis la consult psihiatric. Am adus un nou document că sunt normal şi că pot purta pistol, apoi încă unul, de la Bucureşti. Pur şi simplu îmi e frică pentru viaţa mea, fiindcă mă simt singur împotriva tuturor", ne-a declarat poliţistul.