Afluenta, boala bogatiei

Epidemia de consumism face ravagii in tarile dezvoltate.

O epidemie de consumism fara limite a cuprins lumea, iar goana dupa cat mai multi bani si bunuri ii face pe oameni mai bogati, dar mai nefericiti, avertizeaza psihologul britanic Oliver James. Aceasta boala a lumii moderne este cauzata de "virusul afluentei" si face ravagii in special in lumea anglofona, spune psihologul, care si-a lansat ieri la Londra cel mai nou volum, intitulat tocmai "Affluenza".

"Am devenit dependenti de a avea in loc de a fi si am inceput sa nu mai distingem intre necesitatile si dorintele noastre", apreciaza autorul. El a studiat aceasta maladie si efectele asupra celor atinsi de ea colindand lumea de la New York la Sydney, trecand prin Singapore, Copenhaga si Moscova.

In peregrinarile sale a discutat cu sute de oameni, iar concluzia sa este clara: societatea contemporana e bolnava de un "capitalism egoist".

Posed, deci exist

Case mai mari, masini mai multe, televizoare mai performante, figuri cat mai tinere - acestea au devenit principala ratiune de a exista a celor contaminati de virusul afluentei.

"Studii facute in diverse tari au aratat ca, daca pui mare pret pe acest gen de lucruri, risti sa devii depresiv, sa suferi de anxietate, de diverse dependente si tulburari de personalitate", sustine Oliver James. In opinia sa, cetatenii din tarile anglofone sunt de doua ori mai expusi bolilor psihice cauzate de acest virus decat locuitorii Europei Occidentale.

Pentru a-si explica ideea, el ofera ca exemplu o comparatie intre un milionar american si un sofer de taxi din Nigeria, intalniti in calatoriile sale. In timp ce Sam, milionarul newyorkez, este nefericit, ateu si obsedat de sex, tratand femeile ca pe o marfa destinata sa-i ofere cateva clipe de placere, Chet, nigerianul, este un om optimist, multumit de viata sa, cu credinta in Dumnezeu si fidel sotiei sale.

Nimic pentru urmasi

Cea mai deprimanta parte a misiunii sale a fost vizita la Sydney, un oras lipsit de consistenta, o forma fara fond. In Singapore, el a descoperit ca locuitorii sai au facut din cumparaturi o obsesie nationala si, in ciuda agitatiei perpetue, orasul pare mort, lipsit de suflet. Stilul de viata al danezilor este laudabil, desi nici aici situatia nu este una ideala.

Oliver James ii admira pe chinezi pentru determinarea cu care se straduiesc sa faca totul mai bine, dar si pe moscoviti, despre care spune ca "inca le mai pasa de viata spirituala".

Desi imaginea sa despre lumea contemporana este destul de sumbra, britanicul este optimist, convins fiind ca lucrurile sunt pe cale sa se schimbe.

"Suntem la o rascruce. Teoriile mele sunt convergente cu cele ale ecologistilor: nu mai putem sustine acest ritm de consum daca vrem sa le lasam nepotilor nostri sansa de a avea un viitor. Inevitabil, acest argument ne face sa ne punem intrebari in ceea ce priveste consumismul", spune James, in opinia caruia lumea a inceput sa se sature de capitalismul egoist.