Dacă vă întrebaţi de ce unii oameni au mai multă energie ca alţii şi se pot trezi mai uşor dimineaţa chiar dacă au dormit doar patru ore, cercetătorii germani au găsit răspunsul.
Gena care controlează durata somnului nostru a fost descoperită de către oamenii de ştiinţă din Germania. Cu ajutorul acesteia, acum ei pot explica de ce unii oameni dorm mai puţin sau pot să se trezească fără prea mari eforturi chiar şi după un somn de scurtă durată.
Gena este numită ABCC9 şi este responsabilă cu durata somnului. Aceeaşi genă a fost identificată în studiile anterioare ca influenţând boli precum cele de inimă sau diabetul. Gena se găseşte şi în ADN-ul muştelor Studiul a fost efectuat cu ajutorul a 4.000 de voluntari făcând parte din şapte ţări din Uniunea Europeană. Aceştia au răspuns unor chestionare privind comportamentul şi durata somnului. Experţii au analizat atât răspunsurile date de fiecare participant în parte, cât şi codurile genetice ale fiecăruia.
În cadrul altor studii a fost dovedit faptul că şi muştele au în componenţa codului lor genetic respectiva genă, aceasta a putut fi modificată astfel încât timpul necesar odihnei să se scurteze semnificativ.
"Este încurajator pentru noi faptul că gena ABCC9 influenţează perioada de somn nocturn şi a muştelor. Acest lucru semnifică un posibil control genetic al duratei somnului care ar putea fi bazat pe mecanisme similare într-o gamă largă de specii", a declarat co-autoarul studiului, Till Roenneberg, pentru DailyMail.