Lovită serios de secetă în acest an, Hidroelectrica a efectuat azi primele probe la o hidrocentrală a cărei construcţie a început pe vremea lui Ceauşescu.
Hidroelectrica a efectuat azi primele probe la hidroagregatul nr. 1 de la Centrala Robeşti, amenajare construită pe râul Olt, începută în anul 1989.
Hidrocentrala de la Robeşti face parte dintr-un complex de hidrocentrale - CHE Cornetu, CHE Câineni, CHE Lotrioara - începute înainte de 1989, dar care în ultimii 20 de ani, din lipsa fondurilor, au fost mai mult timp în conservare, informează Agerpres.
Prima din aceste amenajări hidroelectrice care a fost finalizată după Revoluţie, în anul 2003, a fost CHE Cornetu, centrală echipată cu două turbine Kaplan şi cu o putere instalată de 30 MW oră. Următoarea centrală la care au fost reluate lucrările, începând cu anul 2003, a fost CHE Robeşti.
Potrivit reprezentanţilor Hidroelectrica, întârzierea punerii în funcţiune a acestei amenajări hidroelectrice s-a datorat faptului că această centrală nu avea unde să evacueze curent în sistemul naţional.
''Înainte de 1989, atunci când au fost gândite amenajările Robeşti, Câineni, Lotrioara, s-a gândit ca aceste hidrocentrale să evacueze în staţia de transformare Sibiu Sud. În acest sens trebuia executată o linie de înaltă tensiune, lungă de 48 de km, care să ajungă de la hidrocentrale la această staţie. După revoluţie lucrurile s-au complicat, traseul acestei linii traversa terenuri aflate în proprietate privată, iar sumele necesare exproprierii erau destul de mari pentru capacităţile noastre de finanţare'', au precizat reprezentanţii Hidroelectrica.
În acest sens s-a ajuns la o soluţie finală ca în zona Râul Vadului, la jumătatea distanţei, să se construiască o staţie nouă de transformare unde hidrocentrale menţionate să se conecteze la sistemul naţional.
Pentru probele executate la CHE Robeşti, Hidroelectrica a ales o soluţie provizorie până la finalizarea acestei lucrări - realizarea unei linii de înaltă tensiune spre CHE Cornet (10 km) şi evacuarea curentului într-o staţie de transformare de la Valea Danului.
''Este o soluţie provizorie, staţia nu are capacitate de a prelua tot ce ar produce la nivel de funcţionare optim CHE Robeşti. Dar, după finalizarea proiectului de la Râul Vadului, lucrurile vor fi normale în ceea ce priveşte producerea de energie electrică de la Robeşti în sistemul naţional'', susţin reprezentanţii Hidroelectrica.
De altfel, în urmă cu un an, au demarat lucrările la o altă amenajare hidroenergetică, CHE Câineni, după ce şi aici stagnaseră aproape 20 de ani.
Astfel în prezent în lucru pe râul Olt mai sunt CHE Lotrioara şi CHE Racoviţa (Sibiu), CHE Hoghiz (Braşov) şi CHE Câineni (Vâlcea). După finalizarea acestora, potrivit reprezentanţilor Hidroelectrica, râul Olt va fi primul regularizat din România, nu mai puţin de 22 de hidrocentrale funcţionând în judeţele Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Olt.