Afinele şi fasolea scad glicemia

Vă răspunde Prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Adriana, 28 ani: În urma mai multor analize, mi-a ieşit glicemia ridicată (între 110 şi 120) şi doctorul mi-a spus că ar trebui să evit alimentele care conţin zahăr şi să consum fructe în loc de dulciuri, dar să le aleg pe cele cu zahăr mai puţin. Care sunt aceste fructe şi ce alimente ar trebui să evit? Ştiu că trebuie să evit cartofii care conţin un fel de zahăr, dar sub o altă formă. Trebuie să fii atentă la nivelul glicemiei, pentru că valorile pe care le ai sunt îngrijorătoare, având în vedere vârsta. Evită strugurii, care au multă zaharoză. În schimb, poţi consuma prune, mere, fructe de pădure. Chiar dacă sunt dulci, consumă pere, pentru că ele conţin fructoză. Faţă de zaharoză, aceasta nu are nevoie de insulină să fie metabolizată. Poţi să mănânci legume crude sau fierte puţin în aburi. Şi cartofi poţi mânca, dar numai fierţi şi răciţi, în niciun caz prăjiţi. Dacă îi laşi să se răcească, amidonul „retrogradează“, va fi un zahăr care se asimilează lent, nu rapid. Pâine nu ai voie decât integrală sau neagră. Grahamul e un fals: este, de fapt, doar făină albă cu câteva tărâţe. Caută pe ambalajul produselor „făina 1250“ sau făină neagră. Nu mânca excesiv de multe prăjeli, pentru că şi acestea agresează pancreasul.

Carnea pe care o consumi trebuie să fie slabă şi trebuie preparată prin înăbuşire. Poţi consuma şi ouă fierte moi. Să eviţi dulciurile, iar dacă ţi-este poftă, poţi opta pentru cele special făcute pentru diabetici. Să nu consumi dulciuri din comerţ, biscuiţi, snacksuri, chipsuri. Mai poţi consuma orez, dar brun, care are coajă. Poţi să faci şi un fel de desert din el, dacă adaugi un pic de miere după ce l-ai fiert şi răcit.

Este indicat să consumi mâncare de teci de fasole şi multe afine, pentru că sunt alimente hipoglicemiante. În rest, nu bea sucuri din comerţ, ci doar sucuri naturale din fructe îndoite cu apă.