Afganii au ramas orfani

Regele Mohammad Zahir Shah a trecut in lumea dreptilor dupa 40 de ani de domnie, 30 de exil si 5 ani de glorie ca "Parinte al Natiunii".

Ultimul suveran al Afganistanului, Mohammad Zahir Shah, care s-a intors dupa trei decenii de exil pentru a binecuvanta drumul tarii sale catre democratie, a murit ieri, la varsta de 92 de ani, a anuntat presedintele Hamid Karzai.

In timpul celor 40 de ani in care a domnit, intre anii 1933-1973, Zahir Shah a devenit un simbol al pacii si unitatii in mijlocul unei natiuni care a inceput sa fie framantata imediat dupa inlaturarea sa de la putere, prin lovitura de stat. Dupa caderea regimului taliban, de la finele anului 2001, in speranta unei reconcilieri nationale, multi politicieni afgani au solicitat intoarcerea in tara a lui Zahir Shah - nu numai din exil, ci chiar pe tron.

Refugiat in Italia 29 de ani, suveranul a revenit in Afganistan in aprilie 2002. In ianuarie 2007 s-a imbolnavit grav si nu s-a mai ridicat din pat. El a murit in camera sa din palatul prezidential de la Kabul.

„Parinte al Natiunii” Dupa revenirea in tara, regele a preferat sa-l sprijine pe mult mai tanarul lider antitaliban Hamid Karzai, ajuns acum sef al statului. Noua constitutie adoptata in 2004 a trecut monarhia in istorie, insa Zahir Shah a capatat titlul onorific de „Parinte al Natiunii”.

„A fost slujitorul poporului sau, prietenul acestuia. A crezut ferm in capacitatea poporului de a se guverna, precum si in drepturile omului”, a spus presedintele Karzai, intr-o interventie televizata pe postul national. Cu acelasi prilej, Karzai a decretat trei zile de doliu national.

Un rege modern

Nascut pe 15 octombrie 1914, Zahir Shah a fost proclamat rege pe cand avea doar 19 ani, la cateva ore dupa moartea tatalui sau, regele Muhammad Nadir Shah, care a fost asasinat.

Tanarul suveran nu a fost la inceput un conducator dinamic, puterea reala aflandu-se majoritatea timpului in mainile unchilor si verilor sai. In 1964, el promulga o noua constitutie, prin care pune capat monarhiei absolute, si incepe sa opereze reforme dramatice intr-o societate profund conservatoare. A instituit programe de modernizare politica si economica, introducand un legislativ democratic si educatia pentru femei.

In 1973, varul sau, ex-premierul Mohammed Daoud Khan, organizeaza o lovitura de stat si stabileste un „guvern republican”, in timp ce Zahir Shah se afla in Italia, pentru o operatie la ochi. In urma puciului, suveranul abdica oficial in cursul lunii august.

DUBLU EXIL

Tinut departe de catre sovietici si talibani

Zahir Shah  a trait in exil in Italia timp de 29 de ani. Pe timpul exilului, Zahir Shah a trait in anonimat, dedicand cea mai mare parte a timpului sau sahului, fotografiei si picturii in miniatura - stil persan.

A acordat extrem de rar interviuri, mai ales dupa 1991, cand un portughez de origine angoleza a incercat sa-l asasineze. Nascut pastun, el a dezvoltat o adevarata pasiune pentru cultura si limba farsi (persana), situatie care i-a imprimat credibilitate in randul celor mai importante doua grupuri din tara - triburile pastune din sud si elita vorbitoare de farsi din capitala Kabul.

Regelui afgan exilat i-a fost interzisa intrarea in tara pe perioada regimului comunist sprijinit de URSS, el preferand sa ramana in strainatate si pe perioada regimului fundamentalist islamic taliban, impotriva caruia a evitat totusi sa vorbeasca public.