Sughiţul, gura uscată sau cârceii nu pun viaţa în pericol, dar strică buna-dispoziţie şi transformă într-o corvoadă activităţile de zi cu zi. Mai jos prezentăm câteva remedii la îndemână.
Urechile înfundate cu apă se destupă uşor prin simpla poziţionare corectă a capului, astfel încât apa să se poată scurge. O altă soluţie eficientă ar fi utilizarea unui uscător de păr, ţinut la mică distanţă de urechi, pentru a usca lichidul din interior. Dacă senzaţia de urechi înfundate e însoţită de durere, puteţi suferi de ceea ce se numeşte "urechea înotătorului" sau otită externă. În acest caz, numai medi ORL vă poate ajuta. În lupta cu neplăcutul sughiţ puteţi încerca de la banalul pahar cu apă la statul cu capul aplecat în jos sau ţinutul respiraţiei pentru câteva secunde. "Metode ca aceasta funcţionează pentru că întrerup ciclul respiraţiei într-un mod care permite diafragmei să se relaxeze şi să oprească spasmele sughiţului", explică specialiştii.
Senzaţia de gură uscată se îndepărtează printr-o hidratare corectă, dar dispare şi cu ajutorul "doctoriilor" dulci, de genul gumă de mestecat sau bomboane fără zahăr. Cel mai important însă, este să înlăturaţi cauza problemei, renunţând la tigări şi cafea în exces.
Băşicile care apar în zona picioarelor mai ales nu trebuie sparte sub nicio formă, trec de la sine în câteva zile. "Se infectează foarte uşor, aşa că cel mai rău lucru este să le înlăturaţi. Dacă totuşi o faceţi, asiguraţi-vă că aveţi mâinile curate, folosiţi un ac steril şi nu îndepărtaţi piele moartă care acoperă rana. Are rol de protecţie", ne sfătuiesc medicii dermatologi. Puseurile de strănut ar putea fi semnul unei alergii. "Praful, polenul şi părul de animal sunt printre cele mai comune cauze ale crizelor de strănut", spun medicii. Util ar fi ca persoanele afectate să fie atente la perioada în care se declaşează afecţiunea şi să-şi facă câteva teste alergenice. Cârceii care apar din când şi când nu sunt un lucru îngrijorător. Cea mai bună metodă de a preveni această neplăcere este să consumaţi suficient potasiu, care se regăseşte din belşug în avocado şi banane. Sportivii trebuie să se asigure că beau destulă apă şi fac exerciţii de încălzire înaintea fiecărei activităţi fizice.
Balonarea este uşor de combătut prin exerciţii moderate, cum ar fi plimbările scurte de 10-15 minute. "Dacă nu se face mişcare, intestinele devin leneşe, intervin durerile şi constipaţia", avertizează medicii. Masajul are de asemenea efect imediat.