Afacerile imobiliare ne lasa fara carbune

Bazinul Olteniei este intr-o situatie foarte delicata din pricina exproprierilor.

Laurentiu Ciurel, director general al Complexului energetic de la Rovinari, ne-a spus ca „decopertarea solurilor pentru extractia de carbune risca sa nu mai poata fi facuta deoarece proprietarii acelor terenuri cer preturi uriase”.

Directorul de la Rovinari spune ca unii proprietari vor sa fie mutati in vile cu termopane si centrale proprii, desi „pleaca din case care abia stau in picioare”.

„Exista un pericol foarte mare de inchidere a tuturor carierelor din Oltenia”, spune Ciurel, amintind ca cea mai mare cariera de la Rovinari (Pinoasa) este ca si inchisa, iar celelalte doua au mari probleme.

„Sunt proprietari care cer opt miliarde lei vechi pe un hectar de padure sau 20 de euro pe metrul patrat de teren exploatabil si 15 euro pentru un metru patrat de teren care nici nu mai poate fi cultivat”, potrivit lui Ciurel.

Unde nu e lege e tocmeala

Directorul complexului Rovinari se plange ca guvernul nu a reglementat aceste practici si crede ca mineritul ar trebui declarat de utilitate publica.

„Toate negocierile se poarta fata in fata cu proprietarii, si acesti bani pe care ii platim merg in costul energiei”, spune Ciurel, afirmand ca numai Rovinari a platit in 2006 pe exproprieri 180 de  miliarde de  lei vechi.

Pentru 2007, banii disponibili pentru aceste terenuri sunt de 220  de miliarde de lei vechi, „dar la ce preturi ni se cer avem nevoie de cel putin 1.000 de miliarde”, crede directorul complexului.