Afaceri la ţară, cu bani europeni

Achiziţionarea de cai în scop turistic, amenajarea traseelor pentru echitaţie, activităţi precum raftingul, amenajări de ştranduri şi piscine sau deschiderea unei pensiuni, sunt doar câteva dintre ideile de investiţii care pot fi finanţare cu bani europeni.

Antreprenorii care se gândesc să înceapă o afacere în domeniul agroturismului pot beneficia de fonduri de până la 200.000 de euro pentru investiţia lor. Banii provin din fondurile europene destinate ţării noastre şi pot fi accesaţi prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), respectiv Măsura 313, „Încurajarea activităţilor turistice”.

Astfel, potrivit Ghidului solicitantului, pot beneficia de subvenţii cei care investesc în construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor pensiunilor agroturistice care au până la 15 camere.

Cazare pe pontoane plutitoare

De asemenea, prin Măsura 313 mai pot fi accesate fonduri şi pentru amenajarea unor campinguri, sate de vacanţă, popasuri turistice sau structuri de cazare pe pontoane plutitoare.

În cadrul pensiunilor catalogate drept agroturistice trebuie să se desfăşoare cel puţin o activitate legată de agricultură, precum creşterea animalelor, cultivarea a diferite tipuri de plante sau livezi de pomi fructiferi.

Şi asta pentru că,  specialiştii definesc  agroturismul ca fiind o îmbinare a activităţilor agricole, cu serviciile turistice în interiorul unei gospodării agricole sau ferme.

De asemenea, activitatea este considerată o soluţie complementară de suplimentare a veniturilor din agricultura, ce presupune contactul turistului cu activităţile gospodăreşti şi asigurarea parţială a hranei din produse locale.

Alte investiţii

Mai pot beneficia de fonduri europene investiţiile private în infrastructură turistică, amenajarea spaţiilor de campare, amenajări de ştranduri şi piscine, achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, inclusiv achiziţionarea de cai în scop turistic, rafting.

În ceea ce priveşte acordarea sprijinului, antreprenorul trebuie să ştie că pentru investiţiile de interes public, negeneratoare de profit, sprijinul  nerambursabil va fi de până la 100% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu va depăşi valoarea de 200.000 euro pentru un proiect.

5.000 de euro, valoarea minimă a unui proiect

Pentru investiţiile generatoare de profit, ajutorul public nerambursabil va fi de pâna la  70% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu va depăşi 70.000 euro pe proiect, în cazul proiectelor de investiţii în agroturism.

Totodată, pentru alte tipuri de investiţii în turismul rural, se vor deconta  50% din totalul cheltuielilor eligibile, dar fără ca proiectul să depăşească 200.000 euro.

În ghidul solicitantului se precizează însă că valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 5.000 Euro.

Măsura „Încurajarea activităţilor turistice” îşi propune să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative.

Valoarea fondurilor alocate acestei măsuri se ridică la  peste 544.000.000 de  euro, din care contribuţia Guvernului este de 20%, iar cea a UE de 80%.

Costul total, alcatuit din contributia publica si contributia privata, este de 837.265.806 Euro.