Afaceri de liceu: ceaiuri calde şi geci cu rucsac

Elevii-antreprenori şi-au deschis mici afaceri nu ca să se îmbogăţească, ci ca să înveţe ce înseamnă piaţa de business.

Ora de informatică ar putea fi privată de deliciul pierderii vremii pe Messenger, pe Facebook sau cu o partidă de Counter Strike jucată pe furiş.

Un dispozitiv de blocare a tastaturii, inventat de o echipă de cinci elevi de la Colegiul Naţional "I.L. Caragiale", din Capitală, le-ar face ziua mai proastă multor liceeni care trăgeau chiulul de la această disciplină, având tot felul de alte preocupări decât aceea de a fi atenţi la oră. Profesorii ar fi mulţumiţi de invenţie, iar elevii ar înţelege că timpul pierdut la ore nu le face bine la "sănătatea" notelor.

De altfel, inventatorii au şi o mică firmă cu care au planuri mari. "Am făcut un comutator care practic întrerupe accesul la tastatură sau la mouse şi nu mai lasă elevul să facă altceva, ci doar să fie atent la profesor", explică invenţia Ioan, preşedintele companiei, elev în clasa a X-a.

Restricţii la ora de info

Nu le-a fost deloc greu să se gândească la aşa o "şmecherie" pe care au realizat-o în două zile. Cât despre cum scot cămaşa în faţa colegilor care nu sunt atenţi, copiii spun cu superioritate părintească: "O să înţeleagă mai târziu".

"Ideea ne-a venit la o oră de informatică. Avem mulţi colegi care nu se ţin de şcoală şi se joacă în timpul orelor de informatică. E mult mai uşor să joci un Counter Strike, să stai pe Facebook sau pe Mess decât să fii atent la profesor. Nu-ţi dai seama că faci o greşeală până nu creşti. Şi aşa vor fi constrânşi, obligaţi să fie atenţi", explică şi Andrew, director de vânzări şi elev în clasa a X-a la "Caragiale".

Cumpărători ar avea, mai ales că produsul este destul de ieftin - 13 lei. Se adresează în special profesorilor de informatică ce ar folosi dispozitivul la ore, să-i cuminţească pe elevii care zburdă pe internet. Cei cinci inventatori nu şi-au "trântit" salarii mari în firmă, câştigă fiecare 2,5 lei pe lună, dar când produsul lor va fi suficient de cunoscut, li se vor înmulţi banii de buzunar. "Salariile, chit că vor fi un leu de persoană, sunt de-ajuns pentru vârsta noastră", spune mulţumit Andrew.

Mica afacere a elevilor de la "Caragiale", ca şi a altor zeci de echipe de la licee din toată ţara, a fost realizată în cadrul proiectului "Compania Elev", realizat de Junior Achievement România. Concret, elevii au conceput un produs sau un serviciu, având alături şi un consultant voluntar din mediul de afaceri.

Iar finaliştii programului şi-au prezentat firmele în cadrul Târgului Absolvenţilor, organizat, weekendul trecut, la Sala Palatului din Capitală.

Cum să te îmbraci cu rucsacul

Inspiraţi de zilele geroase ale iernii care tocmai s-a încheiat, elevi din alte licee s-au gândit că ar putea, prin afacerile lor, să le ofere servicii tinerilor. Astfel, elevii clasei a X-a de la Colegiul Tehnic "Gheorghe Ungurean" din Câmpia Turzii încălzesc pauzele colegilor şi ale profesorilor cu ceai, cappuccino şi cappuccino cu ciocolată. Profitul după primul an de afacere va fi reinvestit, dar nu tot în firmă, ci în distracţie: vor face o excursie cu toată clasa.

Iar elevii de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" au închipuit o geacă cu ghiozdan încorporat. "Eram în staţia de autobuz şi am văzut nişte studenţi care se plângeau că le îngheaţă mâinile", explică de unde a pornit totul Simona, preşedinta firmei, elevă în clasa a X-a.

"E mult mai uşor să joci un Counter Strike, să stai pe Facebook sau pe Mess decât să fii atent la profesor.", ANDREW, elev

PERSPECTIVE Internshipurile, primul pas spre angajare

În România, aproape 80% dintre tineri termină liceul. Media europeană a absolvenţilor de liceu este de 78%. Dacă ar alege ca după absolvirea liceului să se angajeze, cei mai mulţi dintre tinerii români nu ar şti încotro să o ia.

Prin urmare, alegerea unui internship sau a unui stagiu de practică ar putea fi soluţia ideală pentru un tânăr absolvent. Şi aceştia au avut de unde alege la Târgul Absolvenţilor.

Cei care îşi doresc o carieră în IT cu siguranţă au trecut şi pe la standul Microsoft care le oferă, pe lângă programe de internship, şi software gratuit tinerilor afacerişti care se înregistrează pe www.dreamspark.com.

Cu toate că tot ce ţine de calculatoare pare să fie legat de băieţi, Microsoft le-a prezentat liceenelor interesate de o carieră în domeniul tehnologiei programul Digigirlz.

La Târg au mai participat Bit Defender, BRD, Coca-Cola HBC, ECDL România, Metro şi altele.