Afaceri cu statul și firme fantomă. Imperiul familiei Doldurea, deținătoarea depozitului morții din Crevedia

Ion Doldurea. Sursa foto Primăria Caracal

Familia lui Ion Doldurea, primarul din Caracal, deține în portofoliul de afaceri una dintre cele mai importante firme de pe piața stațiilor GPL din România. Doar în 2020, profitul net al grupului de firme depășit 10 milioane de euro. Depozitul de la Crevedia care a explodat sâmbătă seară este administrat de familia primarului.

Ion Doldurea, primarul din Caracal, de profesie inginer chimist, a lucrat în trecut la Fabrica de Anvelope din Caracal și are mai multe afaceri cu statul.

A încheiat  socotelile cu fabrica respectivă în anul 1993, după care, în 2018 a ieșit la pensie. Numele acestuia este legat de mai multe firme, printre care Fiedo și Exim SRL. La ora actuală ambele sunt radiate.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Firme administrate de familia Doldurea

Familia Dordulea deține un portofoliu impresionant de firme care au încheiat contracte cu statul. Firme precum Flagas, Criana Gas, Dolchimex, Dolgas și Rombeer Crîngașu toate au vândut comsbustibil pentru 35 de primării, indiferent de culoarea politică. De fapt, precizează portalul Libertatea, 10 unități administrativ teritoriale aparțin PNL-ului iar restul de 25 sunt administrate de primari PSD. Partid din care face parte și Ion Dordulea, capul familei.

Numărul contractelor încheiate direct cu primăriile se ridică la 386. Dar, acestuia i se adăugă alte câteva sute ca urmare a înțelegerii cu instituțiie aflate în subordinea primăriilor respective. Doldurea Ionuț, mezinul familiei administrează șase firme, printre care și Flagas SRL a cărei stație a explodat sâmbătă seara.

Este acționar la MOTBEN SRL, CRIANA GAS SRL și DOLCHIMEX SRL, iar la celelalte trei Flagas SRL, Dolmo Giovanni & Sorin SRL și ROMBEER Cringasu SRL, este și administrator, conform Termene.ro. Toate au ca obiect de activitate transportul carburanților și, cu mici excepții, toate au avut în derulare contracte cu primăriile din țară.

Cursul afacerilor

Doldurea a înființat compania Coragaz în 2000, după care, doi ani mai târziu a pus bazele firmei Chemo-Exim. Niciuna din cele două numai apar astăzi în registrul firmelor. În 2001 împreună cu fiii săi, Doldurea înființează o altă companie, urmând ca în 2005 să pornească proiectul Dolgas SRL.

Rombulgaz SA, lansată în 1999, a fost o asociere româno-bulgară. Acționarii bulgari fiind Tihomir Dimitrov Haladjov, Vassil Tzvetkov Valov, Kristian Borislavov Barsanov și Rossen Vassilev. Obiectul de activitate, ambalare respectiv îmbuteliere gaz lichefiat, este adăugat companiei Rombulgaz în 2003. În 2004, firma a intrat în totalitate în portofoliul familiei Doldurea. A funcționat astfel până în 2015, moment la care actitivatea a fost suspendată.

Firma Dolgimex se va asocia în 2010 cu Azalis SRL și Eurogenetic SRL, jucători importanți de pe piața GPL și astfel a rezultat ascocierea Ade Gas Oil. Opt ani mai târziu, în 2018, primarul din Caracal preia alături de Ionuț Stângă firma Criana Gas. În 2023. Flagas SRL preia Rombeer Crângașu.

Coroana afacerilor familiei Doldurea

Flagas SRL a fost înființată în 1997 de italianul Flavio Gaianigo, un nume cu greutate în industria gazului lichefiat. Acesta deține mai multe brevete de invețtii pentru echipamentele GPL. Ion Doludurea apărea ca mandatar al firmei în 2006 și, tot în acel an firma a fost preluată de Ionul Doldurea, fiul celui dintâi.

Apogeul firmei începe prin anul 2010. Cifra de afaceri crește considerabil. De fapt, în 2021 respectiv 2022, cifra de afaceri se dublează însumând nici mai mult nici mai puțin de 600 de milioane de lei, adică de 500 de ori peste cifra raportată în 2008.

Profitul firmei a crescut considerabil, cu 166% mai mult față de anul trecut și cu o cifră de afaceri de două ori mai mare. Societatea a avut 45 de contracte de achiziție directă cu primării școli, consilii locale sau județene. Domeniul de activitate fiind același furnizarea de combustibili. Contractele încheiate se ridică  de la 4 la 217.000 de lei.

În 2016, Ionuț Cosmin Stîngă primește o parte din acțiunile firmei. De menționat este faptul că acesta apare ca fiind jucător de fotbal și totodată va fi partenerul de afaceri al familiei Doldurea în mai multe proiecte. Primele informațtii ale acestei afaceri datează din 2008, moment la care compania nu a avut angajați, iar cifra de afaceri a fost de 3,7 milioane de lei.

La capitolul profit, și acesta crește proporțional, de la 291.000 de lei în 2008, la peste 32,5 milioane de lei în 2022. Conform registrului CAEN, în clasamentul național, SC Flaglas este pe locul 14.

Afaceri de peste 173 milioane de lei

O altă firmă importantă din portofoliul familiel Doldurea este Rombeer Crîngașu SRL, cu un profit estimat de 9,2milioane de lei și o cifră de afaceri estimată în 2022 la 290 de milioane de lei. Este vorba de societatea preluată la începtul acestui an.

În portofoliul companiei se află 15 benzinării și stații GPL RBC Gas din județele Prahova și Dâmbovița. Un aspect care merită menționat constă în faptul că tranzacțiile între giganții GPL s-au realizat doar după ce Consiliul Concurenței și-a dat acordul.

ROMBEER Cringasu SRL  funcționează de aproape trei decenii în județul Dâmbovița. Acționariatul este împărțit cu Crsitian Doldurea. Profitul firmei este de 9,3 milioale de lei, iar cifra de afaceri se ridică la 291 de milioane. Sunt peste 300 de contracte prin achiziție directă.

Pe locul trei în topul afacerilor administrate de familia Dordulea este Ade Gas Oil. Familia primarului din Caracal deține 30% din acțiunile societății. Anul trecut firma a raportat o cifră de afaceri de 173 de milioane  de lei și un profit de 13,5 milioane de lei. Cu 166 de stații GPL și alte 70 de stații DODO, compania se laudă pe site-ul oficial ca fiind principalul distribuitor de GPL din sud vestul României, deține în portofoliu 70 de clienți industriali și peste 900 de persoane fizice.

Cristian Doldurea, fiul primarului din Caracal este acționar unic la compania Dolgas SRl. Firma a raportat anul trecut o cifră de afcare de 86 de milioane de lei și un profit de 1,5 milioane.

Afaceri cu statul

Ionuț Doldorea și Cosmin Stângă dețin în parteneriat societatea Criana Gas. Societate care nu stă rău nici ea la capitolul profit. În 2022 a raportat o cifră de afaceri de 33,3 milioane de lei și un profit de 1,5 milioane. Pe de altă parte Dolchimex SRLeste compania deținută doar de frații Doldorea. Societatea a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 15,5 milioane lei și un profir de 3,8 milioane de lei.

Baza Militară de la Deveselu a lansat în sistemul SEAP, pe 15 decembrie 2020, o cere de achiziție directă pentru tâmplărie PVC și reparații curente.  În mai puțin de o oră, firma Dolchimex câștigă licitatia a cărui contract se ridică la aproximativ 17.000 de lei.

De remarcat este că toate firmele administrate de familia Doldurea, mai puțin Ade Gas Oil, au afaceri cu statul.

Dolchimex, contracte totale de 215.000 lei, cel mai bun client - Primăria Caracal.

Pe lângă aceste activități, potrivit CAEN, compania oferă servicii de catering și cazare în regim hotelier. În ultimii șapte ani DOLCHIMEX SRL a încheoat 128 de contracte cu instituțiile publice prin achiziție directă. Din 2020, moment la care Ion Doldurea a ocupat funcția de primar al orașului Caracal DALCHIMEX nu a mai derulat niciun contract cu Primăria.

Cele mai profitabile contracte

Însă, a încheiat contracte cu instituțiile aflate în subordinea ei. Cu Primăria Caracal a avut 29 de contracte în perioada 2017-2020, cu Spitalul Municipal a avut 24 de contracte în perioada 2017-2023. Dolgas, contracte totale de 636.000 lei, cel mai bun client - comuna Dobrosloveni

Criana Gas, contracte totale de 100.000 de lei, toate cu comuna Buturugeni, Giurgiu. CRIANA GAS SRL are sediul scoial în București, Sectroul 2. A fost înființată în 2012, la ora actuală are 33 de angajați. Profilul raportat anul trecul a fost de 1,53 milioane de lei. În perioada 2017-2023 compania a primi 16 achiziții directe cu primărăă și consilii locale din județele Giurgii, Dâmboviâa, Vrancea și Ialomița, dar și cu Penitienciarul Jilava din Capitală.

În acest caz, contractele au fost mici. Încărcărcarea buteliilor sau livrarea unei mici cantități de combustibil. Cea mai valoroasă achiziție este de 62.000 de lei efectuată în urmă cu doi ani în 2021. Primăria Buturugeni, Giugiu a achiziționat 900 de litri benzină respectiv 12.900 litri de motorină.

Primul contact cu lumea politică

Membrii familiei Doldurea au cochetat și cu politica. Ionuț, mezinul familei a candidat în 2008 de pe listele PNG-CD pentru funcția de consilier local în Caracal. Acesta figurează pe listele partidului cu o donație de 40.000 de lei. La depunerea canditaturii, în prima declarație de avere, Ionuș Doldurea deținea o casă în Corbeancă, un autoturism Jaguar, iar conturile sale erau goale.

Potrivit delcarației de avere, Ionut era directorul comerical al Rombulgaz și director de patrimoniu la BTT SA. În ultima declrație de avere, cea din 2011, Ionuț nu mai figurează ca angajat la firmele familiei ci doat la BTT.

În 2016, mezinul familiei devine președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului din Caracal. Moment la care averea familiei însuma cinci terenuri, două case, un spațiu comercial și un autoturism Dacia Duster. La care se adaugă obiecte de artă în valoare de 70.000 de euro, un împrumut de 3 milioane de lei acordat firmei Voltacom dol și alte 400.000 de lei în conturi.

Salariul încasat de Ionuț Doldurea de la firma Dolchimex a fost de 1110.000 de lei la care se adaugă dividende de 570.0000 de lei. În 2019 a intrat în politică, pe vremea când lider PSD Olt a fost Paul Stănescu, actualul secretar general din Kiseleff 10.

Declarații  șocante și acuzații grave

La vremea respectivă, presa a vechiculat o luptă acerbă între cele două facțiuni ale PSD. Aripa Stănescu respectiv cea a lui Darius Vâlcov, „eminența cenușie” a programului de guvernare din era Dragnea. În 2020, Ion Dordulea câștigă Primăria Caracal.

Aparte de veniturile de la firmă și din afaceri cu statul sau indemnizația de la Spitalul din Caracal, Doldurea a încasat 33.000 de lei din pensia de stat și alți 17.000 de lei din pensia privată. La momentul deflagrației de sâmbătă, din Crevedia, Ion Dolsurea se afla în străinătate. Acest lucru nu l-a împiedicat să intervină în direct la o emisiune de televiziune, unde a declarat despre prompierii răniți că este problema lor.

La ora actuală de ancheta exploziei de la Crevedia se ocupă procurorii de la Parchetul General. Surse in interior au precizat că magistrații l-au audiat deja pe Dordulea. Acuzațiile ce se imput sunt grave: ucidere și distrugere din culpă, potrivit europalibera.org.