Abia a început vara, iar căldurile nu cred că se vor lăsa prea mult așteptate. În aceste condiții, în curând, aerul condiționat o să devină indispensabil. Însă, medicii avertizează că de la el, mai bine zis de la aparatul care-l produce, ne putem alege cu boli grave.
Aparatele de aer condiţionat dacă nu sunt curăţate periodic nu doar că nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai. Pentru dezumidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie).
Alte afecţiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.
Dar nu doar acestea sunt pericolele care te pasc de la aerul condiționat. Afecţiuni oculare cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot să apară atunci când aparatul de aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii- otita medie.
Pe de altă parte, persoanele care stau mult timp în încăperi cu temperaturi constante se îngraşă mai repede pentru că organismul lor nu mai depune efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea, scrie doctorulzilei.ro.
Este bine de știut că, trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. Mai precis, se poate face infarct.