Aer cu otravă! Ministrul Mediului se joacă de-a poluarea? EVZ cere anchetă serioasă

 Respirăm un aer infect în Capitală și nimeni nu știe care e cauza. Marţi, 17 martie, staţiile care măsoară gradul de poluare în Bucureşti, au dat o nouă alarmă. Din nou, Bucureştiul era poluat masiv. Anunțul l-a făcut chiar ministrul Mediului, Costel Alexe. Mai mult nu a spus. Și totuși, cine a produs poluarea? Otrăvirea aerului a existat sau nu săptămâna trecută?

Mărţişorul greu de respirat

Vă reamintim că pe data de 1 martie, până pe 2 martie dimineaţa, bucureştenii au primit un mărţişor sub formă de funingine – că tot aduce coşarul noroc – şi aer imposibil de respirat. Mai ales în zona Grozăveşti, gradul de poluare a fost atunci şi de 700 de ori mai mare decât limitele admise. Cam cât în Sydney, pe când era înconjurat din toate părţile de păduri care ardeau.

Comisarii  Gărzii de Mediu au reacţionat imediat. Ba, fiind cazul atât de grav, au chemat şi întăriri, treizeci de comisari din judeţele învecinate. Cel care conduce ministerul Mediului a primit miercuri, la două zile după eveniment, pe biroul ministerial, raportul despre această poluare. Document pe care demnitarul l-a secretizat imediat, ca şi când am fi fost în plin război chimic.

Ministrul a încercat atunci să ne convingă că poluarea a venit în acea seară de la străvechiul obicei pe care îl au românii de Lăsata Secului, de a-şi curăţa curţile şi grădinile şi a da foc resturilor vegetale, nu numai pentru a face curat, dar şi pentru a alunga spiritele rele. Spirite care, s-au încăpăţânat să rămână în aer, pentru că nu a bătut vântul ca să le împrăştie.

Dacă ar fi să ne luăm după spusele şi explicaţiile de atunci despre poluare ale domnului ministru de la Mediu, „Este primăvară şi oamenii mai ard tot ce găsesc prin curte”, zona Grozăveşti – Cotroceni – Regie - Militari – Plevnei este cea mai blestemată din Bucureşti, pentru că mai ales acolo au plutit acei nori negri proveniţi de la alungarea spiritelor rele prin arderea resturilor din curţi, spirite rele care nu s-au dat duse chiar aşa de uşor, pentru că s-a întâmplat un fenomen meteo rar: nu s-a mişcat deloc aerul în acea zi. Curat blestem!

Ancheta EvZ, făcută atunci, a scos la iveală cine este poluatorul. Nu cetăţenii care şi-au curăţat curţile sau au făcut grătar, ci CET Grozăveşti care a ars mai multă păcură decât gaz, ca să facă profit.

Apoi, a urmat a doua alertă...

Prea multă liniște strică, așă că apare poluarea!

Cum spuneam, marţi, 17 martie, la nici două săptămâni de la mărţişorul cu funingine, apare alerta: o nouă poluare în Capitală! Aparatele de avertizare ţiuie alarma. Asta ne mai lipsea, peste coronavirus şi starea de urgență!

”Posibile arderi necontrolate de deşeuri au loc chiar acum, în zona de sud a Bucureştiului. Echipa de permanenţă a Gărzii Naţionale de Mediu se va deplasa la faţa locului”, a transmis, marţi seară Ministerul Mediului.

A doua zi, pe 18 martie, se anunță că noaptea trecută s-a înregistrat o poluare de grad ridicat în mai multe zone ale Capitalei. Zona Pieței Sudului a fost cea mai afectată, indice 75. În sectorul 2 indicele a fost 66, în Grozăvești 56, iar în Cotroceni 54. Poluarea a fost extrem de intensă în jurul orelor 02.00, în noaptea de 17 spre 18 martie.

De unde știa ministrul Mediului Costel Alexe și instituția lui marți seara că ”posibile arderi necontrolate de deşeuri au loc chiar acum, în zona de sud a Bucureştiului”? Și dacă s-au dus la fața locului comisarii Gărzii, pe cine au descoperit că arde deșeuri?

Așadar, această nouă poluare este complet diferită de cea de data trecută. Pe asta nu a văzut-o nimeni, doar aparatele. Oarecum ciudat, pentru că, în condiţiile de trafic extrem de redus, Bucureştiul mai respiră, cerul e mai clar. Dar dacă nu am simţit noi poluarea, asta nu înseamnă neapărat că ea nu a existat. Doar că nu s-a văzut cu ochiul liber, precum cea de la începutul lunii și oamenii de la Mediu n-au prins pe nimeni arzând deșeuri.

Scenariul se repetă, marți noaptea spre miercuri (17/18 martie). În mai multe puncte de pe raza Bucureștiului și din zonele limitrofe au fost înregistrate creșteri ale nivelului de particule PM10 și PM2.5. Acestea reprezintă un amestec complex de particule foarte fine și picături de lichid, toxice pentru organismul uman.

S-a comunicat că joi seara, în jurul orei de 21:30 în Sintești (Vidra, Ilfov),  senzor din rețeaua independentă de monitorizare a aerului a înregistrat depășiri mari. La aceeași oră, un alt senzor din Mogoșoaia a înregistrat valori și mai mari. Din nou, niciun poluator depistat.

Primărița Gabriela Firea se enervează

Pe 20 martie, edilul Capitalei ripostează pe pagina de facebook.  “Somez Ministerul Mediului să spună cetățenilor cine poluează Bucureștiul și zona metropolitană! Trimiteți comisarii Garzii de mediu să verifice! Doar aceștia au atribuții prin lege! Trafic nu e! Cine arde deșeuri sau.... iar păcura? Faceți nani când alții (interesați) poluează?”.

Într-adevăr, prin lege, atribuţii pentru a constata cine poluează şi a-l sancţiona, are numai Garda de Mediu. Numai că Garda de Mediu nu şi măsoară poluarea. Ea acţionează doar atunci când este sesizată. Cu alte cuvinte, Garda de Mediu nu are legătură cu aparatele care măsoară poluarea de orice fel. Ele ţin direct de Ministerul Mediului, cel care dă alarma. Garda de Mediu este doar braţul înarmat, care descoperă şi sancţionează.

Deşi pe 17 martie s-a dat alarma de către aparate, la Garda de Mediu nu a mai avut loc aceeaşi mobilizare ca la începutul lunii. Nu a mai fost adus nici măcar un comisar din judeţele limitrofe ca să dea o mână de ajutor. Şi nici nu prea s-au făcut controale, căci doar evz.ro făcuse gălăgie, publicând despre noua doză de otravă servită bucureștenilor.

Ministrul Alexe ne dă filmulețe

Ministrul Mediului Costel Alexe a venit cu replică, sâmbătă, pe 21 martie. El a postat pe Facebook imagini de la două focare de incendii de pe raza localităților Sintești și Vidra, județul Ilfov. Nu spune când au fost făcute filmările, care arată cum focul aprins de niște țigani a cuprins mai multe grămezi de deșeuri menajere, mase plastice și cabluri, pe un câmp de lângă casă.

Spune, însă, că sunt imagini de la o intervenție comună a pompierilor, poliției și inspectorilor Gărzii de Mediu, în zonele Sintești și Vidra, pentru stingerea unor incendii. Alexe a acuzat ”nemernicia celor care dau foc mormanelor de gunoaie” fără să țină cont de consecințe.

„Inspectori ai Gărzii de Mediu, alături de echipaje de Poliție și Pompieri sunt pe teren, în zonele Sintești și Vidra fiind descoperite 2 focare active si alte câteva abia stinse, incendii de cabluri, mase plastice, deșeuri menajere. Bucureștenii trebuie să știe că suntem permanent pe teren și facem toate eforturile pentru a destructura activitățile care generează poluare în capitală!”, a arătat Costel Alexe în postare sa.

Filmulețele postate nu au cum să te convingă că fumul degajat de cablurile  și anvelopele acelea ar fi putut provoca marea poluare din zone întinse din București, așa cum a fost indicată de aparatele cu senzori.

De altfel, despre focurile romilor de la Sintești și Vidra, care trăiesc din vânzarea fierului vechi, se știe de ani de zile. Autoritățile au ridicat mereu din umeri, spunând că își fac datoria amendându-i. E drept, îi poluează pe locuitorii din zonă, apoi de la Jilava și, dacă bate vântul, norul negru ajunge până în București, la Apărătorii Patriei. Poate și la Piața Sudului, dacă ”producția” pusă la ars a fost consistentă. Dar, în niciun caz, nu ajunge până în Cotroceni, Grozăvești sau în comuna Mogoșoaia.

Pompierii au stins nişte gunoaie, Ministerul Mediului o ține pe-a lui

Am încercat să aflăm de la Inspectoratul de Pompieri ce s-a descoperit la Sintești și Vidra, la acțiunea cu comisarii Gărzii de Mediu. Surpriză! În ziua de 21 martie s-a intervenit, într-adevăr în zonă, dar incendiul a fost unul nesemnificativ. Mai exact, au ars cam pe 100  de metri pătraţi nişte gunoaie. Repede stinse, evident.  La rândul ei, Poliția nu a comunicat că a fi înhățat niște romi care ardeau deșeuri.

Ministerul Mediului o ţine însă pe a lui. Cum că s-a poluat în Bucureşti de la deşeurile arse de ţiganii de la Sinteşti.  Deşi nimeni nu a fost sancţionat. Nici măcar identificat.

Într-un comunicat remis redacţiei, domnul Mihai Drăgan, directorul de comunicare din minister, ne spune: „ Pe parcursul săptămânii trecute, în mai multe seri, în urma măsurătorilor Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, precum și în urma mai multor sesizări din partea unor cetățeni, s-a constatat o evoluție neobișnuită a concentrațiilor de particule PM10, PM2.5 și NO2 din Capitală, nu atât în ceea ce privește maximele înregistrate, ci mai ales legat de perioadele orare în care s-au înregistrat creșterile și valorile maxime. După creșterea obișnuită din perioada de seară (20:00-22:00), odată cu scăderea vitezei vântului până aproape de zero (calm atmosferic), a avut loc o creștere nu foarte amplă, dar constantă a concentrațiilor, până în jurul orei 02:00 dimineața (n.r. noaptea de 17/18 martie). Specialiștii au concluzionat că, având în vedere compoziția chimică a aerului monitorizat și distribuția poluanților, cel mai probabil este vorba despre arderi necontrolate. Pe cale de consecință, Garda Națională de Mediu a demarat un control, aflat încă în desfășurare. Din rezultatele preliminare, s-a constatat că, în zona Sintești-Vidra (IF), au fost descoperite mai multe focare active si alte câteva abia stinse, incendii de cabluri, mase plastice, deșeuri menajere. Focarele respective au fost stinse cu ajutorul echipelor de intervenție. În perioada următoare și în paralel cu desfășurarea controlului, mai multe echipe de comisari ai GNM, cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, vor patrula zonele cu risc, pentru depistarea și sancționarea celor vinovați, comisarii având deja mai multe indicii în acest sens. În plus, în urma finalizării controlului, acesta urmează să fie deferit organelor de cercetare penală.”

Aşadar, o poluare pentru care nu a fost nimeni sancţionat. Ba, mai mult, cei care se spune că au fost la faţa locului pentru a-i sprijini pe comisarii Gărzii de Mediu, Poliţia habar nu are, iar Pompierii spun despe uriaşul incendiu de la Sinteşti care a ajuns  să polueze cu fumul lui în mai multe rânduri Capitala, că de fapt au ars nişte gunoaie întinse pe aproximativ 100 de metri pătraţi.

Să fi poluat aceste gunoaie nu numai în partea de Sud a Bucureştiului, unde se află această localitate, ci hăt, până la Cotroceni şi Grozăveşti?!! Deşi, dacă veţi remarca, în comunicat se spune că nu a bătut vântul. Am verificat şi noi prognoza meteo, dată de INMH pentru acele zile. Aşa este. Nu a bătut vântul.

Și am mai descoperit ceva...

La poluarea trecută, de ”mărțișor”, am fost primii care v-am indicat poluatorul. CET Grozăveşti. V-am spus exact şi câte tone de păcură a ars. Realitatea ne-a dat dreptate. Indicasem corect, iar  CET Grozăveşti a fost sancţionat.

Acum, o sursă credibilă din sistem ne-a dat o informaţie bombă.

Sursa noastră din sistem ne-a spus: Nu a fost nicio poluare reală. S-a umblat doar la softul aparatelor de măsură, ca să o indice. De ce, am întrebat? Pentru că ministrul Costel Alexe, care va candida la Iași pentru Consiliul Județean, să arate că muncește, că e activ și se confruntă cu o mare problemă: poluarea, ni s-a spus de către sursa de la Mediu.

O acuzație gravă. De aceea, cu toată responsabilitatea, Evenimentul Zilei cere o verificare şi un audit al aparatelor de măsurat poluarea în Bucureşti. Şi, mai ales, să se verifice dacă nu cumva s-a umblat la softuri în zilele în care s-a semnalat poluarea. Dar acest audit să fie făcut de nişte IT-işti independenţi, cu credibilitate, nu de cei de la Mediu. Poate chiar sub îndrumarea Parchetului, pentru că inducerea de panică în rândul populaţiei, mai ales acum, este o faptă deosebit de gravă.