Aer cu otravă în București! Poluare istorică, nici un vinovat. Se cere intervenția CSAT

Aer cu otravă în București! Poluare istorică, nici un vinovat. Se cere intervenția CSAT

Poluarea istorică care s-a înregistrat timp de două zile în București pare să se îngroape într-un val de scuze și acuze. Primarul General al Capitalei cere intervenția CSAT, iar un ONG de mediu spune că traficul infernal este de vină.

”Am transmis deja o adresă către președintele României și către CSAT în care am descris și în termeni tehnici și în termeni administrativi ceea ce s-a întâmplat în București în 1 și 2 martie, în seara de duminică spre luni, și am transmis solicitarea de a se analiza situația gravă din Muniicipiul București în cadrul unei ședințe a CSAT.

Populația trebuie să fie protejată și nu ajută la nimic dacă responsabilii și decidenții de la Guvern aruncă responsabilitatea dintr-o parte în acealaltă. Sunt convinsă că președintele se va implica, cu prerogativele constituționale pe care le are și, cu siguranță, vom afla care este poluatorul”, a declarat Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei.

Iată și declarațiile lui Dan Trifu - Fundatia Eco-Civica care acuză traficul din București pentru această problemă:

“Ascultând precizările Primarului General al Capitalei referitoare la poluarea excesivă de duminică noaptea/luni dimineața, Eco-Civica face următoarele precizări:

-depozitul de deșeuri din Popești nu are activitate, fiind suspendată, și nu a produs arderi;

-depozitul de deșeuri de la Vidra are autorizație de mediu și funcționează normal. Nu a avut niciun fel de arderi și nici nu este autorizat pentru arderi deșeuri;

-depozitul de deșeuri Iridex este autorizat și funcționează normal, dar nu mai primește deșeuri din Ilfov.

Nu s-au înregistrat arderi și nici nu este autorizat in acest scop. Incineratorul Stericicle de pe platformă nu este funcțional;

-nu au fost înregistrați agenți economici care să aibă arderi ilegale și, in general, in acea noapte nu au raportate incidente majore sau care au fi putut produce asemenea cantități de emisii;

-Primăria Capitalei a aprobat tăierea a mii de arbori, a permis asfaltarea a mii de alveole pentru arbori, a permis betonarea a mii și mii de arbori. La toate acestea se adaugă peste 1 milion de alveole in care arborii lipsesc.

Cu toate că meteorologii și chiar Eco-Civica au explicat, științific, fenomenul.

Primarul General vrea să abată atenția de la autorul acestei poluări groaznice: traficul.

A doua mare problemâ este faptul că nu colectăm separat, ajungând la munți de gunoaie in București-Ilfov, cu toate că legea obligă din 2011.

-centralele electrotermice (CET-urile) nu funcționează pe păcură ci pe gaz. Numai in situații deosebite, când temperaturile scad foarte mult și gazul nu este suficient sau presiunea este redusă, CET-urile notifică autoritatea de mediu pentru a funcționa pe păcură. De ani de zile nu s-a-ntâmplat să mai funcționeze pe păcură;

-in București-Ilfov nici nu prea mai avem industrie, mai mult depozitare"

Replica Primarului General a venit imediat: "Este noaptea mintii! In loc sa fie aproape de cetateni si sa-i apere, Eco-Civica se da de partea agentilor economici care pot fi printre principalii poluatori! Interesul poartă fesul! S-au discreditat complet! Rușine este putin spus!", a declarat Firea.