AEP taie bugetele de promovare ale partidelor. Un proiect de lege limitează cheltuielile cu propaganda

Sursa: Lightkeeper | Dreamstime.com

Sumele pe care partidele politice le vor putea cheltui pentru propaganda politică vor fi mult reduse. În acest sens, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a inițiat un proiect legislativ menit să modifice legea finanțării partidelor. Cheltuielile cu propaganda ale PNL și PSD, în prima jumătate a anului în curs s-au ridicat la PSD și PNL aproximativ 10 milioane de euro.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a inițiat un proiect menit să modifice legea finanțării partidelor politice. Astfel, conform noilor reglementări, dacă vor trece de Parlament, limita pentru cheltuielile cu propaganda politică va fi stabilită la 30% din valoarea subvențiilor primite de la stat.

O astfel de măsură a fost inițiată după ce, în spațiul public, au apărut informații despre sumele foarte mari pe care politicienii le bagă în propaganda și promovare politică prin intermediul presei. În multe cazuri se poate vorbi despre manipularea electoratului căruia îi sunt prezentate informații subiective, care servesc intereselor unui anumit partid sau politician.

Legislația actuală nu prevede o limită pentru sumele, provenite din subvenția de stat, pe care le pot cheltui partidele pentru a-și promova interesele. Mai mult, deși este vorba despre bani publici, formațiunile politice nu au nici o obligație legată de transparență. Legea nu le impune să prezinte nici valorile bugetelor de propagandă și promovare și nici destinația banilor.

Cheltuieli netransparete cu propaganda

În aceste condiții, principalele partide politice, PNL și PSD, au cheltuit din subvenția primită de la stat, fără a avea o limită legală, milioane de euro cu propaganda în presă, cumpărând știri pozitive saiu manipulând opinia publică în funcție de propriile interese. În prima jumătate a acestui an, PSD și PNL au cheltuit pentru propagandă în jur de 10 milioane de euro.

Suma este foarte mare și, cu toate că provine din bugetul public, reprezentanții partidelor au refuzat să arate cum a fost cheltuită.

Or, proiectul de lege propus de AEP, pentru modificarea legii de finanțare a activității partidelor politice și a campaniilor electorale, are ca obiectiv limitarea cheltuielilor. Actul normativ urmează să fie înaintat Guvernului și să fie supus dezbaterii publice.

Ce prevede modificarea propusă de AEP

AEP propune modificarea articolului 25, din lege, care va limita:

„(1) Veniturile care provin din sume de la bugetul de stat pot avea următoarele destinații:

a) cheltuieli necesare funcționării partidelor politice (...);

b) cheltuieli de personal ale partidelor politice și cheltuielile aferente plății drepturilor de proprietate intelectuală, care includ: salarii și drepturi bănești asimilate acestora, stabilite prin negociere în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv impozitele și contribuțiile aferente drepturilor salariale, reținute la sursă; servicii de medicina muncii și protecția muncii pentru salariați; drepturi de autor și drepturi conexe; înregistrarea, reînnoirea și modificarea mărcilor;

c) cheltuielile partidelor politice pentru publicitate;

d) cheltuielile partidelor politice pentru finanțarea campaniilor electorale și a campaniilor pentru referendum, în condițiile prezentei legi.

(2) Eficiența și oportunitatea cheltuielilor efectuate din sume de la bugetul de stat se stabilesc de organele de conducere ale partidelor politice, potrivit statutului lor și dispozițiilor legale, cu încadrarea în următoarele limite maxime:

a) 60% din valoarea totală a sumelor de la bugetul de stat disponibile în anul fiscal respectiv pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. a);

b) 30% din valoarea totală a sumelor de la bugetul de stat disponibile în anul fiscal respectiv pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. b);

c) 30% din valoarea totală a sumelor de la bugetul de stat disponibile în anul fiscal respectiv pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. c);

d) 50% din valoarea totală a sumelor de la bugetul de stat disponibile în anul fiscal respectiv pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. d)”, se arată în modificare, conform G4media.