VIDEANU: Nu e încă momentul ca Ungureanu să intre în PDL | VIDEO

INTERVIURILE 2+1. În opinia fostului ministru al Economiei, premierul trebuie lăsat să-şi consolideze încrederea în rândul electoratului, înainte de a intra în PDL.

De când nu mai e ministru al Economiei şi nu mai deţine o funcţie de prim rang în PDL, Adriean Videanu s-a dedicat afacerilor şi vieţii de familie. Se ocupă de un "proiect industrial de 500 de milioane de euro", căruia vrea să-i dea drumul la vară. Călătoreşte mult în străinătate, pentru afaceri şi relaxare. A acceptat să vină vineri dimineaţă în redacţia EVZ pentru a ne acorda un interviu, cu câteva ore înainte de a decola către următoarea destinaţie. A venit îmbrăcat casual şi destul de bronzat, semn că iarna poate fi şi ca vara. După buget... Silviu Sergiu: Domnule Adriean Videanu, ce aţi mai făcut în ultima perioadă, după ce aţi ieşit din guvern? Adriean Videanu: Mă dedic în primul rând activităţii mele private, business-ului meu. În momentul de faţă lucrez la un proiect industrial mare, un proiect care vine să valorifice oportunităţile din România şi care să reducă şi deficitul de cont curent. România importă un anumit produs pe care ar putea să-l producă în România. Permiteţi-mi să nu dau mai multe detalii în momentul de faţă pentru că am şi parteneri implicaţi în proiectul acesta. Pe de altă parte, provocarea de a lucra la soluţii macroeconomice împreună cu colegii mei din partid şi de a pune această expertiză la dispoziţia partidului din care fac parte. Sigur, nu în cele din urmă, încerc să compensez o parte din timpul pierdut alături de familie, chiar dacă copiii sunt destul de mari, băiatul are 22 de ani, fetiţa are 19 ani, dar încerc să fiu aproape de ei cât îi mai am aproape.

S.S.: Cum apreciaţi evoluţia PDL în ultimul an? Vă îngrijorează că, în timpul protestelor din Piaţa Universităţii, partidul scăzuse în sondaje până la 16%? Categoric. Evident că acest lucru mă îngrijorează nu numai pe mine cât şi pe ceilalţi colegi, dar trebuie să spunem deschis că acest lucru a fost rezultatul unei perioade foarte dificile. În momentul de faţă, ca şi percepţie publică, nu a rămas decât faptul că s-au tăiat salariile şi a crescut TVA. Nimeni nu spune că România s-a stabilizat din punct de vedere fiscal care este cel mai mare beneficiu. S.S.: S-a spus că guvernul a luat decizii corecte, dar nu curajoase, cum ar fi de pildă o relaxare fiscală care să stimuleze economia reală. Da, recunosc. Eu am fost unul dintre cei care în interiorul partidului care, la un moment dat, la începutul lui 2010, am propus partidului luarea unor măsuri mai curajoase, dar care să ducă la o creştere economic sustenabilă. S.S.: Şi colegii din guvern nu au fost de acord? Din păcate nu am reuşit să-i conving pe toţi. Încă o dată spun însă, măsurile luate de guvern de stabilizare macroeconomică au fost cele corecte. Eu le-aş fi acompaniat cu măsuri care să ducă repede, pe de o parte, la o sustenabilitate socială, dar şi la o posibilitate de reluare a creşterii economice. Eu am propus atunci creşterea salariului minim de la 600 de lei la 800 de lei. Asta ar fi însemnat o creştere cu 33% a celor mai mici salarii din România, corelat cu reducerea contribuţiilor sociale, de la 44,4% la 41% . Majorarea salariului minim lărgea baza de impozitare, aducea mai multe venituri în bugetul consolidate, dar îşi dădea posibilitatea să reduci contribuţiile sociale, cu alte cuvinte să reduci costurile cu forţa de muncă. Aceste măsuri ar fi avut efecte zero pe buget, adică nu am fi avut nico pierdere. Cea de-a treia măsură din acest pachet era reducerea cotei unice de la 16 la 12%.

"Putem reduce cota unică la 12% şi contribuţiile sociale la 41%"

S.S.: Aţi pierdut ocaziile acestea. Ce credeţi că ar trebui să facă guvernul din punct de vedere economic de acum încolo? Eu cred că în momentul de faţă măsurile trebuie îndreptate în direcţia stimulării cererii interne. De ce spun acest lucru? Economia României este dependent 75- 78% de Uniunea Europeană. Dat fiind faptul că zona euro a intrat într-o perioadă de recesiune este evident că acest lucru va afecta România. Cu alte cuvinte, va trebui să stimulăm cererea internă, atât consumul cât şi cererea internă ca element de stimulare a creşterii economice. Eu cred în continuare că majorarea salariului minim ar fi benefică. Vreau să vă spun că cel care are un venit de 800- 900 de lei, cam 90% şi ceva se duc pe consum, pentru că omul nu mai poate economisi. S.S.: Foarte mulţi colegi de-ai dvs. Vorbesc de majorarea salariilor. PDL va lua acestă decizie? Eu aş propune partidului meu ca prima măsură să fie majorarea salariului minim corelată cu reducerea contribuţiilor sociale, pentru că trebuie să reducem şi presiunea pe costul forţei de muncă, în aşa fel încât să stimulăm crearea locurilor de muncă. Am avea această posibilitate să le reducem de la 44,4%, cât este media lor, la 41%. Nu există şansa reluării unei creşteri economice sustenabile fără crearea de locuri de muncă. Poate că nu-i momentul acum dat fiind îngrijorarea unui nou val de criză să reduce şi cota unică. Eu aş face-o pentru că am nevoie să stimulez cererea internă. Florin Ciornei: Reducerea cotei unice la 12% va fi inclusă în oferta electoral a PDL pentru alegerile parlamentare? Cota unică de 16% eu pot demonstra că şi-a produs efectele, dar ea s-a aplatizat. Ea nu mai are potenţial în momentul de faţă. S.S.: Să stimuleze creşterea? Da. Dacă vrei să-ţi creezi un spaţiu fiscal, cota care trebuie redusă este cota unică. Am auzit voci care spun să reducem TVA. Decât să reduc TVA cu 4-5 puncte procentuale prefer să reduc cota unică cu 4-5 %. De ce? Reducerea TVA nu înseamnă neapărat şi reducerea preţurilor în piaţă. O astfel de reducere minoră a TVA va fi luată de unii ca un avantaj al mediului de afaceri, poate unii vor reduce preţul. Dacă eu reduc cota unică cu certitudine voi lăsa în buzunarul oamenilor pe brut 4 procente, pe net 6-7 procente. Ştiu sigur că îi cresc omului veniturile şi pot să cresc consumul.

"Creşterea salariului minim nu ar trebui să sperie pe nimeni"

S.S.: Credeţi că FMI ar agrea o astfel de decizie? Până la urmă suntem un stat suveran. Fondului trebuie să-I garantezi că asiguri echilibrul macroeconomic. Dacă Fondului îi spui mă încadrez în deficitul negociat cu tine, am un deficit de cont current negociat cu tine, am o ţintă de inflaţie, am o structură de finanţare a deficitului meu bugetar, FMI n-ar avea în principiu de ce să se opună acestui lucru. S.S.: Colegii dvs. de partid vă împărtăşesc aceste puncte de vedere? Eu sunt un om de dreapta. Cred că toţi colegii mei cu viziune de dreapta ar trebui să împărtăşească aceste puncte de vedere. Vreau să fiu sincer. Orice decizie implică un risc. Depinde dacă ţi-l asumi, dacă ai fundament pentru un astfel de risc. Din punctul meu de vedere acest pachet de trei măsuri a fost valabil şi în 2010, este valabil şi astăzi. Creşterea salariului minim nu ar trebui să sperie pe nimeni. F.C.: Cu alte cuvinte, acest pachet de trei măsuri ar compensa reducerea salariilor bugetarilor. Mai mult decât atât. Sunt colegi care spun să majorăm salariile în sectorul public. Eu n-aş face acest lucru. Eu aş folosi această pârghie a reducerii cotei unice, pentru că are şi efectul de multiplicare. Reducerea cotei unice, ceea ce înseamnă şi reducerea impozit pe profit, are drept consecinţă atragerea investiţiilor, de care România are nevoie ca de aer. Cea mai mare vulnerabilitate pe care o are România în momentul de faţă este finanţarea datoriei publice a statului. Noi avem o datorie publică pe termen scurt şi foarte scurt. Tot ce s-a împrumutat statul român are scadenţă în următoarele luni. Noi avem un serviciu al datoriei publice dominant între 9 şi 12 luni ceea ce este un dezastru. Să refinanţezi din două în două săptămâni, din lună în lună. De aceea Ministerul de Finanţe face aceste emisiuni de obligaţiuni în piaţă. Eşti foarte vulnerabil. De ce? Eşti la mâna unui sistem bancar care speculează statul roman. Îl aşteaptă cum se spune la cotitură. În loc ca sistemul bancar să se ducă să finanţeze economia reală el stă şi îşi plasează resursele către Ministerul de Finanţe ştiind sigur că acesta nu are altă variantă. "Toţi colegii din PDL cu viziune de dreapta ar trebui să împărtăşească aceste puncte de vedere. Creşterea salariului minim nu ar trebui să sperie pe nimeni.“ ADRIEAN VIDEANU "Dacă Mişcarea Populară se vrea doar o alianţă de formaţiuni politice este insuficient"

F.C.: Ce ar mai trebui să facă PDL în afară de aceste măsuri economice pentru a-şi recâştiga electoratul pierdut? Cred că PDL are trebui să se deschidă mai mult către societate. F.C.: Ce înseamnă acest dialog? Se tot vorbeşte de această Mişcare Populară. Eu privesc cu optimism Mişcarea Populară, dar dacă se vrea numai o alianţă de formaţiuni politice este insuficient. Se poate constitui într-o alternativă de dreapta, dar această Mişcare Populară trebuie să facă ceea ce din păcate nu s-a făcut timp de 22 de ani în România politică: deschiderea către societate. Cu alte cuvinte, să aibă piloni de dialog permanent cu societatea în domeniul cultural, economic etc. Dacă PDL, prin Mişcarea Populară, sau nu prin Mişcarea Populară, nu-şi creează acele structuri interne care să aibă un dialog permanent cu societatea în ansamblul ei face o mare greşeală. Inclusiv eu am greşit din acest punct de vedere şi-mi recunosc această greşeală cât timp am fost prim- vicepreşedinte al partidului, preşedinte executiv. Când te retragi un pic vezi mult mai obiectiv lucrurile decât atunci când eşti implicat. "Remanierea guvernului a venit un pic mai târziu decât ar fi trebuit"

F.C. : Credeţi că PDL are în momentul de faţă o problemă cu resursele umane credibile? Nu. Cred că PDL, dat fiind faptul că viaţa politică românească se consumă cu atâta rapiditate, are oameni politici uzaţi. Eu personal, cred în adâncul sufletului meu că sunt un om politic cu o anumită uzură, care trebuie în mod obligatoriu să facă un pas înapoi şi să lămurească anumite suspiciuni: Ca să poţi să revii în prima linie politică trebuie să te recredibilizezi. Sunt foarte mulţi oameni politici dat fiind această intensitate de consum politic destul de uzaţi, care trebuie să facă un pas înapoi. PDL n-a crezut că uzura se va produce atât de repede. S.S.: Din cauza asta s-a apelat la o soluţie externă pentru funcţia de premier? Cred că soluţia unui premier independent este un parcurs de etapă. Eu cred că este o soluţie intermediară benefică pentru România. Eu îl cunosc destul de bine pe domnul Ungureanu. Este un om foarte intelligent, este un om educat, este un om care înţelege foarte bine fenomenul economic. Chiar dacă dânsul este un istoric, eu am stat de foarte multe ori de vorbă cu dânsul pe probleme economice şi are o înţelegere corectă a fenomenului, iar acest lucru îl ajută foarte mult într-un an electoral să evite subiectivismele care pot apărea în interiorul unui partid de guvernământ.

S.S.: Credeţi că PDL va reuşi să beneficieze în planul imaginii de asocierea cu Mihai Răzvan Ungureanu, se va putea lipi de premier? Cred că la un moment dat momentul lipiturii trebuie să aibă loc, dar la momentul potrivit. S.S.: Adică să rămână deocamdată în afara partidului? Eu cred că domnul Ungureanu trebuie să beneficieze de credibilitatea pe care cred că populaţia i-o acordă, să-şi consolideze această credibilitate. E adevărat că va beneficia de tot sprijinul PDL şi apoi domnia sa va decide care sunt paşii de făcut. S.S.: Credţi că acestă remaniere extinsă a venit prea târziu, mai târziu decât ar fi trebuit să se petreacă? Da. A venit mai târziu decât ar fi trebuit să se petreacă.

S.S.: Asta s-a întâmplat pentru că domnul Boc nu a vrut să părăsească fucnţia de premier? Nu cred. Din câte îl ştiu eu pe Emil Boc, niciodată n-ar fi pus interesul personal în faţa interesului partidului, dar probabil au fost şi unele conjuncturi. Gândiţi-vă ce ar fi fost ca premierul să demisioneze exact când erau toate manifestările de stradă. S.S.: Ideea premierului technocrat a fost vehiculată de preşedintele Băsescu din iarna lui 2010 şi nu s-a întâmplat nimic. Eu îmi amintesc că din februarie 2010. Aici trebuie să recunosc că preşedintele a avut dreptate.

"Sunt foarte mulţi oameni politici în PDL destul de uzaţi, care trebuie să facă un pas înapoi. PDL n-a crezut că uzura se va produce atât de repede.“ADRIEAN VIDEANU "Emil Boc se va consolida drept un politician serios"

F.C. Îl vedeţi pe Emil Boc candidând din nou la Primăria Clujului? Este o decizie pe care domnul preşedinte Boc o va lua. Eu cred că această perioadă nu va face nimic altceva decât să-l consolideze pe Emil Boc drept un politician foarte serios şi foarte ancorat în problemele pe care România le are. A fost un om foarte corect, un om cinstit, un om care a luat deciziile corecte pentru România, şi-a asumat aceste decizii. F.C.: Credeţi că ar fi o candidatură care ar ajuta PDL ţinând cont de tot scandalul de acolo şi nevoia de a recupera electorat? Eu cred că pentru orice om politic este o onoare să devii primar al unor oraşe precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi sau alte oraşe mari. "Ce face primarul Sorin Oprescu este furt electoral"

F.C.: Aţi fost primar al Capitalei. Pe cine vedeţi potrivit să candideze din partea PDL? Important este să şi vrea acea persoană. PDL are resursele interne cu care poate câştiga Primăria Capitalei. F.C.: Dincolo de voinţa acelei persoane, pur teoretic, pe cine aţi vedea să candideze? Nu aş vrea să ne cantonăm în persoane. Vreau să vă spun că ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti în 22 de ani veţi constata că singurul partid care a dus la construirea oraşului este PDL. Toate marile transformări ale acestui oraş au fost în perioada 2000- 2008. Nu vreau să fie o pedoarie pro domo, dar dacă-mi arătaţi un singur proiect aprobat de CGMB în mandatul primarului Sorin Oprescu, un singur proiect… S.S.: Domnul Oprescu taie panglici şi asta e cel mai important din punct de vedere politic. Din punctual meu de vedere este o chestie incorectă. Eu n-aş putea să fac aşa ceva. Eu n-aş fi putut să ies să spun public că am făcut Pasajul Basarab când eu n-am nici un fel de contribuţie. Vă dau cuvântul meu de onoare. S.S.: Domnul Oprescu l-a finalizat. Nu l-a finalizat dânsul. Era obligat conform legii să pună în aplicare o hotărâre a CGMB. Pasajul a fost proiectat, licitat, început pe vremea mea. S.S.: Dar n-a fost terminat… Pentru bucureşteni nici nu mai contează. E adevărat sunt politicieni care pot beneficia de acest lucru, dar istoria îndepărtată va consemna acest lucru. Eu l-am lăsat pe domnul Oprescu nu numai cu proiectele începute, ci şi cu bani în cont. Din emisiunea de obligaţieuni eu nu am consumat decât jumătate, fie că vorbim de Stadionul Naţional, de Pasajul Basarab sau de străpungerea Buzeşti- Berzei- Uranus. S.S.: Sunt colegi ai dvs. care spun că ar trebui să candidaţi, să spuneţi lucrurile acestea electoratului. Din cauza proiectelor personale candidatura la Primăria Capitalei nu este un proiect actual pentru mine. F.C.: Veţi merge prin campanile cu candidatul PDL să le spuneţi oamenilor aceste lucruri? M-am gândit mult la acest lucru. Cred că am obligaţia morală să spun la un moment dat acest lucru public, pentru că mi se pare incorect. Eu cred că a spune eu am făcut aia, eu am făcut aia, eu o consider furt electoral. Nu se poate. E sub demnitatea mea să fac acest lucru. S.S.: Când bucureştenii văd ezitările PDL în a desemna un candidat pentru Primăria Capitalei nu credeţi că afectează partidul? Nu pot decât să vă dau dreptate. Cred că aici s-a făcut o eroare strategică, dar niciodată nu este prea târziu. F,C.: Mizaţi pe un element surpriză? Pe un independent? Poate fi.

S.S.: Domnul Lăzăroiu spunea că un independent susţinut de PDL va câştiga Primăria Capitalei. Nu vreau să-l contrazic pe domnul Lăzăroiu, dar eu am altă opinie: oraşul are nevoie de un om politic. Uitaţi ce s-a întâmplat patru ani de zile, şi poate nu e neapărat vina lui, dar un independent fără o majoritate în CGMB, care să vină cu un program… Un primar independent ce poate să facă. Va fi foarte greu credeţi-mă, am experienţa lucrului cu CGMB. "Îmi amintesc că preşedintele Băsescu vorbea de premier tehnocrat din februarie 2010. Aici trebuie să recunosc că a avut dreptate “ ADRIEAN VIDEANU "Nu mai pot scoate bordura din mintea bucureştenilor"

F.C.: Regretaţi că în 2008 n-aţi luat decizia să mai candidaţi încă o dată la Primărie? Politic, da pentru că aş fi câştigat detaşat. Sorin Oprescu nu era în niciun sondaj la acea vreme. Singurul contracandidat, dar care era foarte departe era Cristian Diaconescu. E adevărat în sondajele noastre Liviu Negoiţă ar fi câştigat din primul tur cu 60% şi ceva, eu aş fi câştigat cu 52% tot din primul tur, contracandidatul PSD era la 18%. Spun că am făcut greşeala pentru că Sorin Oprescu a apărut în sondaje de la acea victimizare cu depunea listelor, de Paşte. Abia atunci a început el să intre în sondajele de opinie ca un potenţial candidat cu şanse. F.C.: Unde credeţi totuşi că aţi greşit dat fiind că aţi plecat de la Primăria Capitalei cu o imagine şifonată? Cu bordura. Să ştiţi că în actul administrativ poţi să şi greşeşti. De aceea eu n-am contestat toate acuzele care au fost la adresa mea. La un moment dat am spucă e obligaţia mea ca lucrurile să treacă prin toate instanţele. Ştiţi vorba aia românească: numai cine nu munceşte nu greşeşte. Acum sunt în posesia unei hotărâri judecătoreşti definite şi irevocabile legate de tot ceea ce s-a spus despre mine. Credeţi că mai interesează pe cineva în momentul de faţă? Credeţi că mai scot din mintea bucureştenilor chestiunea cu bordura? Sigur, voi încerca să fac acest lucru pentru că este datoria mea morală. S.S: Ce planuri politice aveţi pentru perioada următoare? Doriţi să fiţi ministru, să ocupaţi o funcţie la vârful PDL? Îmi doresc să fiu un membru loial al partidului meu, îmi doresc ca expertiza pe care o am cu echipa mea şi vreau să vă spun fără falsă modestie că avem cea mai bună echipă de expertiză economic pe care un partid o poate avea. Noi ne întâlnim periodic, nu pentru că ne-o cere cineva, face parte din provocarea noastră intelectuală de a încerca să găsim soluţii. Avem în echipă profesori universitari, academicieni. Practic şi pentru ei a devenit o provocare personal acest lucru. Această expertiză o vom pune la dispoziţia partidului. Sigur partidul va trebui să ia deciziile politice, dacă le foloseşte, dacă nu, dar noi întotdeauna vom fi un furnizor de expertiză economic pentru partid.

F.C.: Peste cinci ani unde vă vedeţi în politică? Mai activ decât acum sau mai retras? Niciodată nu mi-am făcut prognoze mai departe de un an de zile. N-aş putea să vă spun unde aş putea să fiu peste cinci ani. Important este că în momentul de faţă cred că PDL are nevoie de fiecare membru al lui. În momentul de faţă nu avem nevoie nici de orgolii, nici de dispute interne, adversarii politici ai partidului sunt în afară şi noi avem obligaţia să recâştigăm încrederea populaţiei.