Cursul valutar leu/euro nu se va "duce în bălării, până la 5 lei/euro", deoarece obiectivul Băncii Naţionale a României este stabilitatea preţurilor şi BNR va face tot posibilul pentru a nu se ajunge la un asemenea curs, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), astăzi, la Romanian Retail Banking Forum, organizat de Finmedia.
"Cei care au făcut judecata că se va duce cursul în bălării la 5 lei pentru un euro au omis faptul că obiectivul Băncii Naţionale este stabilitatea preţurilor şi faptul că va face totul şi va scoate tot instrumetnarul pentru a nu se ajunge la asta", a declarat oficialul BNR.
Acesta a subliniat că evoluţia ratei inflaţiei din ultimele luni indică faptul că "Banca Naţională, care răspunde de obiectivul stabilităţii preţurilor, a reuşit să ducă lucrurile pe un palier de stabilitate, astfel încât, indiferent ce se întâmălă de la o lună la alta, pe palierul de mijloc, und este rata anuală a inflaţiei, de 15 luni consecutiv rata anuală a inflaţiei este în scădere. Am venit de la 8% şi am ajuns la 1,79% în luna mai, una dintre clee mai bune rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană, apropiată de cea din ţările din zona euro". Cum s-a ajuns la prognoza de 5 lei/euro Acum aproximativ o săptămână, şeful ING Bank, Mişu Negriţoiu, a declarat că leul se va deprecia până la un curs de 5 lei/euro, indiferent dacă Grecia iese din zona euro sau nu. Adrian Vasilescu spune că această judecată porneşte de la premisa că "ne-am confruntat cu o problemă ceva mai spinoasă în toamna anului 2008", când situaţia era într-un fel asemănătoare şi când am văzut o depreciere în jur de 12% a leului faţă de euro. Astfel, acelaşi lucru s-ar întâmpla şi acum. Potrivit consilierului lui Isărescu, "Mişu Negriţoiu a făcut o sinteză, sunt foarte multe voci în piaţă care au pronunţat 5 lei pentru un euro, dacă se întâmplă ceva" în UE. Însă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a exprimat că "judecata asta suferă rău, pentru că nu sunt aceleaşi condiţii. Atunci s-a depreciat leul faţă de euro, dar şi dolarul s-a depreciat şi, depreciindu-se dolarul, normal că preţurile energiei nu au sărit în aer, nu s-au inflamat, nu am avut o inflaţie care să ne scoată din casă şi, pentru că nu am avut o astfel de inflaţie, Banca Naţională a lăsat să urmeze cursul natural", explică Adrian Vasilescu.
Ce s-ar întâmpla în cazul agravării crizei zonei euro Ce s-ar întâmpla acum? "Eu nu mi-am permis să fac niciodată o prognoză cu privire la punctul de întâlnire între dolar şi euro. Dar un scenariu trebuie făcut. Tendinţa dolarului este de apreciere şi poate să ne facă probleme tocmai în ceea ce priveşte obiectivul fundamental al BNR, stabilitatea preţurilor, pentru că ar putea să inflameze preţurile energiei şi, de aici, se duc şi alte preţuri în sus", a declarat Vasilescu. Potrivit acestuia, "scenariul cel mai rău ar fi să ajungă euro/dolar la paritate 1 la 1, un euro pentru un dolar. Atunci, normal că preţurile energiei ar putea să fie inflamate şi să vedem cum inflaţia se umflă şi ea". În continuare, nivelul preţurilor şi această inflaţie ar putea "să influenţeze cursul de schimb, să-l ducă la 5 lei. Banca Naţională nu va lăsa se întâmple aceasta şi este decisă să intervenă cu tot instrumentarul pentru a ţine în frâu inflaţia", a conchis consilierul guvernatorului BNR.