Adrian Rugină, cel care reușise să iasă printre primii din clubul Colectiv, dar care s-a întors în clubul groazei de câteva ori pentru a-i ajuta pe alții, a primit un mesaj emoţionant din partea prietenilor săi din trupa de heavy metal My Dying Bride.
Textul a fost transmis pe Facebook şi arată, printre altele, ce personalitate a avut tânărul decorat post-mortem de președintele Klaus Iohannis, cu Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler.
Adrian Rugină a fost înmormântat astăzi, cu onoruri militare, în cimitirul din Corbu, județul Harghita, localitatea în care a copilărit. Moartea numitului Rugină Adrian a fost violenta. S-a datorat insuficientei cardio respiratorii acute consecinta unei intoxicaţiei acute cu fum în condițiile unui incendiu.
“Suntem profund întristați și șocați de vestea morții prietenului și colegului nostru muzician Adrian Rugină, care a murit în incendiul din clubul Colectiv din București, vinerea trecută. A fost un om bun și curajos și cuvintele nu pot descrie acum cu adevărat sentimentul pierderii sale. Transmitem gândurile noastre și cele mai sincere condoleanțe pentru familia sa în aceste moment, care nu pot fi descrise decât ca o adevărată tragedie. A trăit ca un războinic heavy metal și a murit așa cum a trăit, întotdeauna ajutându-i pe alții, un erou adevărat”, este mesajul postat de formaţia My Dying Bride pe Facebook.
Înființată în 1990 în Bradford în Marea Britanie, My Dying Bride este o formație doom metal, un subgen extrem al heavy metal şi a concertat în octombrie 2013 la București, în cadrul 'Maximum Rock Festival'.
Autopsia privind cadavrul lui RUGINĂ ADRIAN, concluzii provizorii:" Moartea numitului Rugină Adrian a fost violenta. S-a datorat insuficientei cardio respiratorii acute consecinta unei intoxicaţiei acute cu fum în condițiile unui incendiu.
Adrian Rugină a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul din Corbu, județul Harghita, localitatea în care a copilărit. Moartea lui Rugină Adrian a fost violentă şi a fost cauzată de insuficienţa cardio respiratore acută, consecinţă a intoxicaţiei acute cu fum.
Cei trei acționari și administratori ai clubului Colectiv, Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, şi au fost duși în Arestul Poliției Capitalei. Decizia Judecătoriei Sectorului 4 vine după ce aceştia au fost reținuți luni seara de procurorii Parchetului General, fiind acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
Încă o tănără de 27 de ani a murit în urma incendiului din clubul Colectiv. Decesul a fost anunţat în această dimineaţă, de medicii de la Spitalul Pantelimon.
Bilanţul sinistru al morţilor din incendiul din clubul Colectiv a ajuns la 32. În stare gravă mai sunt 89 de persoane şi medicii au făcut mai multe declaraţii din care rezultă că situaţia acestor răniţi grav se poate termina oricând cu un deznodământ tragic.
Situaţia creată în jurul legalităţii funcţionării clubului Colectiv este destul de simplă şi arată cine şi în ce măsură poartă vina pentru cele întâmplate. Secretarul de stat, Raed Arafat, care în zilele negre ce au urmat după incendiul din strada Tăbăcari, a declarat în mai multe intervenţii publice faptul că pompierii nu ştiau de existenţa clubului Colectiv, când a fost întrebat cum a fost posibil să funcţioneze clubul groazei timp de doi ani fără niciun aviz PSI.
Cu toate acestea, la 28 noiembrie 2014, un incendiu a izbucnit într-o încăpere din clădirea fostei fabrici Pionierul, unde se afla şi celebrul club Colectiv. În legătură cu acest eveniment, prim-adjunctul şefului ISU pe ţară, colonelul Daniel Marian Dragne, a declarat în exclusivitate pentru EVZ că s-a făcut o inspecţie pe platforma Pionierul în luna septembrie 2014, dar rapoartele oficiale au consemnat că nu exista acolo niciun "agent economic". De fapt, acest “niciun agent economic”, clubul Colectiv în speţă, funcţiona şi organiza concerte încă din luna septembrie 2013, când a şi avut loc deschiderea oficială.
UPDATE 22:10: Oamenii au ajuns în faţa Primăriei Sectorului 4, unde cer demisia lui Cristian Popescu Piedone.
Protestatarii au aprins lumânări în faţa Primăriei.
UPDATE 21:50: Aproape 30.000 de oameni care se află în Centrul Bucureştiului se pregătesc să meargă către Parlament. Mulţimea a luat pe rând instituţiile statului, începând cu Guvernul şi Ministerul de Interne, unde au scandat în cor demisia lui Oprea.
Mulţimea strigă "Nu plecăm până nu plecaţi!"
"Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă" " Elicopter pentru premier" "Jos Ponta" " Coruptia ucide" " Oprea, nu uita, asteptam demisia" " Colectiv" " Ii luam cu escorta, pe Oprea si pe Ponta"
Mai mulţi protestatari au sărit gardul Parlamentului, iar autorităţile încearcă să îi aducă înapoi. Până în acest moment, protestul a fost unul paşnic, deşi a existat un mic incident în care protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii.
Manifestanţii vor pleca de la Parlament spre Primăria Sectorului 4, unde vor cere, din nou, demisia lui Cristian Popescu Piedone.
UPDATE 21:40: Protestatarii se află în faţa Ministerului de Interne, unde scandează lozinci împotriva lui Gabriel Oprea.
Sediul MAI este înconjurat de protestatari.
Din mulţime se aude: "ieşi afară, javră ordinară!" şi "N-aveţi coloană! Decât oficială!".
UPDATE 21:30: Protestatarii cer în cor demisia vicepremierului Gabriel Oprea. Sunt mai mult de 15.000 de persoane în stradă, după tragedia de la clubul Colectiv, în care 32 de persoane şi-au pierdut viaţa.
UPDATE 21:10: Jandarmeria Română a pus dispozitive consistente de pază în jurul MAI. Este un cordon de jandarmi care se pregătesc pentru valul de peste 15.000 de protestatari care se pregăteşte să ajungă în Piaţa Revoluţiei.
Miile de oameni se îndreaptă către MAI, scandând demisia vicepremierului Gabriel Oprea.
UPDATE 20:50: Protestatarii se întorc în Piaţa Universităţii, după ce au fost la Guvern, mulţimea aflându-se în acest moment pe Calea Victoriei. Manifestanţii vor trece şi pe lângă sediul Ministerului de Interne în drumul către Universitate. Jandarmii se pregătesc intens:
UPDATE 20:20: Oamenii continuă să vină dinspre Pipera, acolo unde se află majoritatea sediilor companiilor multinaţionale. Numărul protestatarilor continuă să crească. Jandarmeria Română a dublat numărul forţelor de ordine din centrul Capitalei, pe fondul incidentelor dintre manifestanţi şi autorităţi, care au început să se îmbrâncească.
UPDATE 19:55: Peste 13.000 de oameni s-au adunat în centrul Bucureştiului pentru a protesta după tragedia de vineri seara din club Colectiv, în caer 32 de persoane şi-au pierdut viaţa, şi alte 135 sunt rănite. Numărul celor care protestează continuă să crească, iar televiziunile titrează că sunt aproape 15.000 de oameni pe străzile Capitalei.
UPDATE 19:30: Peste 10.000 de persoane protestează în centrul Capitalei, iar numărul lor creşte încontinuu. Oamenii strigă demisia lui Piedone, lozinci anti-Ponta, anti-Oprea, iar o maşină de pompieri care a apărut pe bulevard a fost aplaudată de manifestanţi.
De remarcat sunt spusele unei tinere din mulţime, care, fiind intervievată de o televiziune, a declarat: „Eu aș vrea să rămân, dar mă forțează împuțiții ăștia să plec”. Plină de furie, fata a povestit că nu cunoştea niciuna dintre victimele incendiului de la Colectiv, dar că situaţia este una absolut absurdă, pentru care trebuie să se iasă în stradă de urgenţă.
Mii de oameni s-au strâns în faţa Guvernului.
Sursa foto: Facebook/ Calin Gheorghe
UPDATE 18:50: "Sunt jandarmii care acţionează în mod normal, nu vă pot da o cifra exactă a acestora. Sunt câţiva jandarmi care discută cu liderii acestei adunări şi vom afla care e intenţia lor şi finalitatea acestui eveniment. Nu e o adunare publică organizată, cu o coerenţă în activitate, sunt mai multe grupuri care acţionează individual. E o adunare eterogenă. Vom asigura măsurile de ordine în zonă", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache.
Sursa foto: Facebook/Gabriel Bejan
Protestatarii au pornit în marş de la Universitate, pe bd. Magheru, spre Piaţa Romană.
Aceştia urmează să ajungă la Piaţa Victoriei, la Guvern.
Sursa foto: Facebook/Gabriel Bejan
Protestarii scandează "Demisia, demisia", "Solidaritate", "Piedone nu uita, a venit şi ziua ta!", "Oprea demisia! Asasinii!".
Unii dintre manifestaţi poartă pancarte pe care se poate citi "Noi suntem generaţia care schimbă istoria!", "Corupţia ucide!".
Sursa foto: Facebook/Gabriel Bejan
Ce i se reproșează primarului sectorului 4 este faptul că în declarația pe care a dat-o sâmbătă, nu a găsit nimic să reproșeze instituției pe care o conduce și care a avizat funcționarea Clubului Colectiv.
"Avem la dosar toate actele, am indeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de functionare (...) Legea Politiei locale spune ca pentru eliberarea acordului de functionare trebuie sa avem acordul locatarului, contractul de inchiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comertului. Locatarul da declaratie pe proprie raspundere despre ce activitatea pe care trebuie sa o desfasoare. Acordul de functionare insumeaza toate acordurile de la toate instititutiile", a susținut Cristian Popescu Piedone.
Foto: Facebook/ Andi Laslau
Jurnalistul Claudiu Pândaru a publicat pe profilul de Facebook un filmuleţ cu mulţinea de oameni care aplaudă maşina de pompieri şi scandează lozinci împotriva guvernanţilor şi a primarului Cristian Popescu Piedone.
Foto: Facebook/ Andi Laslau