Fostul premier, Adrian Năstase susține că privatizarea al Petrom a fost utilă pentru România. Deranjat de unele afirmații din spațiul public, politicianul a ținut să enumereze și câteva dintre realizările Guvernului din perioada 2000-2004.
Adrian Năstase consideră că privatizarea Petrom a fost utilă pentru România, din punct de vedere politic. Fostul premier a fost, se pare, derajat de criticile din ultima vreme cu privire la acest contract.
„Am constatat, în ultimele săptămâni, o concentrare a dezbaterilor pe momente și decizii luate în urmă cu 20 de ani. Unii consideră că integrarea în NATO sau aderarea la UE nu prea erau necesare. Pot să înțeleg frustrările determinate de decizia Austriei legată de aderararea noastră la Spatiul Schengen. Am totuși impresia că această nemulțumire ar fi mai legată de lipsa unor acțiuni din ultimii zece ani.
În legătură cu contractul de privatizare a Petrom, cred că este bine că el este discutat public. Cred însă că ar fi util să fie căutați cei care l-au negociat pentru a explica unele clauze. Eu cred, în continuare, că, din punct de vedere politic, el a fost util pentru România. În plus, exista posibilitatea ca anumite prevederi ale sale să fie corectate în timp“, a spus Adrian Năstase.
Realizările Guvernului Năstase
Fostul premier spune că a refuzat invitația la unele emisiuni TV deoarece fost jignit, dar a ținut să menționeze câteva dintre realizările guvernului Adrian Năstase, pe blogul său.
„În perioada 2000-2004 Parlamentul a desfásurat cea mai substantialã activitate legislativà din perioada postdecembristã. Au fost promulgate peste 2.600 de legi. Economia românească a înregistrat o combinație excepțională de dezinflație, scădere a deficitului contului curent și creștere economică puternică. Numărul șomerilor s-a redus aproape la jumătate față de anul 2000. Rata sărăciei a scăzut de la 36% în 2000, la 23% în 2004. În anul 2002, exporturile s-au situat la cel mai înalt nivel după 1990, circa 14 miliarde de dolari, mai mare cu 34%, comparativ cu anul 2000.
Niciodată, dupà 1989, până la guvernarea 2000-2004 nu a ajuns moneda națională să se aprecieze în raport cu cele internaționale. Au fost realizați primii 100 de km de autostradă de după 1989“, a mai scris fostul premier.
Lupta anticorupție
Adrian Năstase spune că tot în acea perioadă a început și lupta anticorupție. „Pachetul legislativ anticorupție, publicat în aprilie 2003, în Monitorul Oficial conținea 17 legi. Cele mai importante stabileau incompatibilități între funcțiile de demnitate publica și afaceri și obligau demnitarii să-și faca publice averile. A avut loc înființarea PNA (n.r. acum DNA), instituție de maximă importanță pentru aderarea la UE și mai ales la NATO“, a mai spus Adrian Năstase.
Tot potrivit fostului premier, România s-a remarcat și pe plan internațional în acea perioadă. „Succesul economic intern s-a transmis și în relațiile externe. S-a reușit finalizarea primului acord stand by cu FMI după 1990, în anul 2003 (ultimul fiind realizat în 1978). Amintesc și decizia din 2004 de a se apela la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, ceea ce a dus la câstigarea a aproximativ 80% din spațiile marine disputate cu Ucraina.
Împreună cu premierul Bulgariei, Simeon Saxa-Coburg Gotha, a fost stabilit locul unde s-a construit podul peste Dunăre – Calafat-Vidin. Guvernul Năstase a avut un rol decisiv în finanțarea proiectului Sibiu – Capitală Culturală a Europei, alături de Luxemburg“ a mai scris Adrian Năstase, pe blogul său.