Fostul prim ministru Adrian Năstase susține că are o pensie „de doar”, 5.000 de lei pe lună. Asta, în condițiile în care pensia medie în România este ceva mai mare 1.800 de lei (1.846 de lei pe primul trimestru al anului 2022). Adrian Năstase este unul dintre susținătorii pensiilor speciale pentru politicieni și alte categorii privilegiate.
Fostul premier Adrian Năstase, condamnat pentru corupție, este un susținător al pensiilor speciale acordate unor categorii de privilegiați, precum miniștri, parlamentari sau înalți funcționari. Aceasta în condițiile în care pensia medie în România este undeva în jur de 1.800 de lei. Și, culmea, tocmai cei pe care îi căinează fostul premier, între care și el, sunt responsabili pentru veniturile foarte mici pe care le încasează românii.
Lipsa de competență a multor politicieni ajunși în funcții de conducere, proastă gestiune a treburilor publice și, nu în ultimul rând corupția, au făcut ca nivelul de trai al majorității românilor să se situeze la un nivel foarte scăzut. Aproape de limita de subzistență.
Adrian Năstase nu pare foarte interesat de aceste aspecte și nu vede nici o problemă ca cei care ar fi trebuit să lucreze și să se asigure că românii vor avea nivel de trai ridicat, dar nu au făcut-o, să fie privilegiați ai statului român. De altfel, el este unul dintre cei aproximativ 400 de politicieni care se consideră nedreptățiți și au dat statul în judecată pentru pensii speciale. Iar în prezent se judecă în instanță pentru a-și pentru a-şi recupera drepturile pe care le consideră legale.
Adrian Năstase se plânge de pensie
Adrian Năstase susține că pensiile speciale ale parlamentarilor, reprezintă „doar” 5% din sumele alocate pentru toate pensiile speciale, Mai mult, fostul premier susține că spre deosebire de ce încasează politicienii, indemnizaţiile procurorilor şi judecătorilor sunt de zece ori mai mari.
„Soluția pe care am considerat-o eu potrivită a fost aceea a impozitării acestor pensii, în așa fel încât peste 5.000 de lei ele să fie impozitate gradual și să nu să nu mai existe aceste pensii nesimțite, pe bună dreptate criticate în presă”, a declarat fostul premier.
Și pentru a exemplifica cu un „politician sărac”, Adrian Năstase l-a dat ca exemplu pe Petre Daea care, fără pensie specială, după 40 de ani de muncă, încasează în jur de 2.000 lei. Adică la fel ca alte multe milioane de pensionari români care au muncit 40 de ani, dar nu au avut inspirația să intre în politică.
Adrian Năstase susține că pensia lunară pe care o încasează, în jur de 5.000 lei, este foarte mică, sunt alte milioane de pensionari care, cu siguranță au o altă părere, raportat la veniturile pe care le încasează ei. Fostul premier omite să spună că pensia este mică pentru stilul său de viață
„Este foarte puţin”, a precizat Adrian Năstase care, întrebat cât crede că ar merita, a răspuns ironic: „Am primit ce trebuia - aproape doi ani de închisoare”, după cum relatează Antena 3.
Care este pensia medie în România
Prin comparație, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în România, pensia medie ajunge undeva la 1.846 de lei pe lună. Datele publicate au la bază statisticile din primul trimestru al anului 2022. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,61 milioane persoane în primele trei luni ale anului.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat, în funcţie de zonă, diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 943 de lei (1407 lei în judeţul Botoṣani, 1419 lei în judeṭul Giurgiu, 1426 lei în judeṭul Vrancea faţă de 2.350 lei în judeṭul Hunedoara, 2245 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2084 lei în judeṭul Braṣov).