Adrian Năstase a abordat recent unele dintre cele mai discutate subiecte politice din România, subliniind importanța respectării Constituției și a echilibrului puterilor în stat. Fostul prim-ministru a răspuns criticilor legate de atribuțiile președintelui, reafirmând că, indiferent de persoana care ocupă această funcție, acesta nu poate acționa arbitrar. În opinia sa, atât Băsescu, cât și Iohannis s-au bazat pe blazarea guvernelor, dar mecanismele constituționale asigură protecție împotriva exceselor de putere.
Președintele nu poate acționa arbitrar
Adrian Năstase a subliniat că, potrivit Constituției, președintele României nu poate lua decizii unilaterale, fără a respecta rolul guvernului și al Parlamentului. „Să nu ne speriem degeaba. Președintele, oricare ar fi el, nu poate acționa arbitrar”, a declarat Năstase, explicând că mecanismul constituțional prevăzut de „checks and balances” garantează un echilibru între puterile statului și protejează împotriva abuzurilor de autoritate.
Atribuțiile guvernului și controlul Parlamentului
Năstase a detaliat mai departe atribuțiile guvernului, subliniind că acesta este responsabil pentru realizarea politicii interne și externe a țării, în conformitate cu programul aprobat de Parlament.
El a subliniat că, în cazul unor modificări în politica externă, guvernul poate să-și angajeze răspunderea în fața Parlamentului, iar președintele nu poate încălca hotărârile Parlamentului, fiind posibilă suspendarea sa în astfel de cazuri.
Posibilitățile de formare a majorității parlamentare
Adrian Năstase a menționat și contextul electoral actual, discutând despre posibilele scenarii pentru formarea unei majorități parlamentare. Acesta a sugerat o combinație între PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, subliniind însă că „rănile” din campania electorală dintre PSD și PNL ar putea reprezenta un obstacol în realizarea unei coaliții stabile.
De asemenea, Năstase a spus că în fața alegătorilor trebuie să se prezinte un program clar și realist, care să includă linii directoare pentru politica externă a României.
În acest sens, fostul premier a subliniat importanța stabilirii unor relații puternice și coerente cu Uniunea Europeană și NATO, în conformitate cu angajamentele internaționale ale țării. Deși situația politică rămâne complexă, Năstase este optimist că, prin dialog și compromisuri, se va ajunge la o majoritate funcțională care să susțină stabilitatea și dezvoltarea României pe termen lung, relatează Fluxe24.ro