Adrian Năstase îl pune la punct pe ambasadorul SUA, Mark Gitenstein

Atitudinea ambasadorului SUA în privinţa DNA încalcă articolul 41 din Convenţia de la Viena, fiind în al doilea rând o chestiune de demnitate, a declarat azi Adrian Năstase. "Ar trebui cineva să-i spună d-lui ambasador că nu poţi să mergi în public să faci anumite afirmaţii", a spus Adrian Năstase, azi, într-o emisiune la postul TMC.

În opinia acestuia, declaraţiile făcute de ambasadorul SUA şi felul în care acestea sunt folosite de democrat-liberala Monica Macovei, 'care a dezvoltat în ultima vreme o retorică de ură şi încrâncenare', nu-i fac bine ambasadorului 'care are de pierdut' chiar şi în relaţia publică.

Fostul premier califică ca fiind incredibil faptul că Monica Macovei iese şi spune apoi că 'Departamentul de Stat a investit în DNA'. 'S-ar putea ca în buget să vedem că banii nu vin de la guvern, ci vin din altă parte', a adăugat el.

Liderul social-democrat a declarat, la The Money Channel, că a recitit în acest context cu atenţie Convenţia de la Viena referitoare la relaţiile diplomatice.

'Mi se pare totuşi că, la un moment dat, ar trebui cineva să-i spună d-lui ambasador că nu poţi să mergi în public să faci anumite afirmaţii. (...) Nu poţi să mergi la guvern să transmiţi nişte lucruri, poţi eventual să ceri o audienţă. Sunt nişte lucruri pe care noi le acceptăm cu o uşurinţă extraordinară. Cred că Departamentul de Stat are nemumărate alte priorităţi şi nu cred că sunt foarte atenţi la ceea ce se întâmplă aici. Această atitudine face rău percepţiei românilor în legătură cu ceea ce se întâmplă în SUA', a afirmat fostul premier.

El a subliniat că există nişte reguli foarte clare. 'Am fost ministru de externe, am fost de-a lungul timpului prim-ministru, preşedinte de Cameră, nu-mi aduc aminte ca astfel de lucruri să se fi întâmplat. Veneau uneori ambasadorii străini la mine şi îmi spuneau, într-o notă confidenţială, 'mă deranjează chestiunea asta', dar niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva', a subliniat liderul CN al PSD.

Adrian Năstase a citat apoi din articolul 41 al Convenţiei de la Viena conform căruia fără prejudiciul comunităţilor lor, acele persoane (diplomaţii) au datoria de a respecta legile şi regulile statului acreditat, iar toate problemele oficiale tratate cu statul acreditat trebuie să fie tratate cu Ministerul de Externe al statutului acreditat sau prin intermediul său.

'Cu alte cuvinte, în momentul în care Guvernul american are un anumit punct de vedere, ambasadorul cere o audienţă, fie la ministrul de Externe, fie la Guvern', a adăugat fostul premier.

În opinia acestuia, este în regulă că ambasadorul SUA s-a aflat la Ministerul Economiei, dar nu este în regulă ca acesta să transmită mai apoi anumite mesaje publice.

'Probabil că a cerut să fie primit acolo, şi e în ordine. Ceea ce nu e în ordine, este să transmită public aceste mesaje. (...) Poate, până la urmă, o să ni se spună că nu mai are rost să facem alegeri în România', a mai spus preşedintele CN al PSD.

Acesta a reafirmat că dosarul Trofeul Calităţii, în care au fost citaţi 970 de martori în trei zile, nu este altceva decât 'o hărţuire politică'.

Vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal Monica Macovei a apreciat, duminică, într-o conferinţă de presă, că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, are tot dreptul să fie interesat de DNA.

'Are tot dreptul să facă astfel de comentarii: Departamentul de stat al SUA a finanţat atât DIICOT cât şi DNA, adică Parchetele specializate pe crimă organizată şi corupţie. Sigur că îi interesează de investiţia lor, în sens de eficienţă. Investitorii străini sunt interesaţi să nu fie corupţie în România, cu care luptă DNA, la nivel de investigaţii. Toate aceste motive sunt absolut suficiente pentru aceste declaraţii', a spus Monica Macovei.

'Îi interesează pe toţi corupţia, cel puţin pentru motivul că au investiţii străine în România, că vor să aducă investitori. Vor fi mereu interesaţi de cine conduce instituţiile anticorupţie şi de eficienţa acestor investiţii', a mai spus europarlamentarul Macovei.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, săptămâna trecută, într-o emisiune televizată, că ar fi greu de găsit o persoană mai potrivită decât şeful DNA, Daniel Morar, pentru funcţia de procuror general al României.

'Nu am discutat acest subiect cu noul ministru al Justiţiei. Îl voi discuta. Nu ştiu dacă Daniel Morar va fi numit procuror general. Indiferent cine va fi numit, integritatea şi credibilitatea acelei persoane trebuie să nu poată fi pusă la îndoială. Cred că Daniel Morar este un astfel de om, dar dacă nu va fi el cel numit, persoana numită trebuie să aibă calităţile sale sau chiar mai multe, dacă există o astfel de persoană. Cred că ar fi greu de găsit o persoană mai potrivită, dar trebuie să existe consens că acea persoană este la fel de bună ca Daniel Morar. Mi se pare o sarcină grea, dar va fi la fel de greu pentru oricine este numit, fiindcă va fi comparat imediat cu Laura Kovesi şi cu Daniel Morar', a declarat ambasadorul SUA la TVR Info, întrebat ce şanse sunt ca Daniel Morar să devină procurorul general al României.